V JAR zatkli Krejčířovu manželku Kateřinu, údajně kvůli kradenému autu

Jihoafrická policie zatkla manželku Radovana Krejčíře Kateřinu. Žena uprchlého Čecha byla u soudu v Palm Ridge na předměstí Johannesburgu, který dnes zamítl už třetí žádost Krejčíře o propuštění na kauci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kateřina Krejčířová

Kateřina Krejčířová | Zdroj: ČTK

Na twitteru o tom informovali novináři, kteří Krejčířův proces sledují. Na sociální síti je umístěná také fotografie Kateřiny, kterou v poutech odvádějí policisté ze soudní budovy.

Podle právníků uprchlého Čecha byla jeho manželka zadržena v souvislosti s nálezem kradeného auta na Krejčířově pozemku v JAR poblíž řeky Vaal. Tento důvod zatčení potvrdil i mluvčí speciální jednotky pro boj s organizovaným zločinem, takzvaných Jestřábů (Hawks).

Dnes měl být údajně zatčen i syn Radovana Krejčíře Denis, na jednání soudu se ale nedostavil. Tato zpráva se zatím nepotvrdila, „Jestřábi“ se ale podle jihoafrických médií chystají zadržet ještě dalšího podezřelého. V pondělí by měl spolu s Krejčířovou stanout před zvláštním soudem pro hospodářskou kriminalitu v Pretorii.

Sám Krejčíř je od prosince ve vazbě kvůli obvinění z únosu a pokusu o vraždu, konkrétně mučení bratra drogového kurýra, který měl pro Krejčíře pracovat. Spekuluje se ale o tom, že má spojitost s desítkou dalších vražd. Uprchlý Čech všechna obvinění popírá.

Kateřina Krejčířová (39) v minulosti figurovala v orgánech několika firem spojovaných se jménem jejího manžela, na její jméno byla také zakoupena vila v Černošicích, ze které Krejčíř uprchl. Kvůli pořízení a přestavbě domu v hodnotě mnoha desítek milionů korun byla od léta 2005 Krejčířová stíhána, nejprve za praní špinavých peněz, později byla kvalifikace změněna na podílnictví. Soudy se jejím případem zabývaly opakovaně, padl dokonce podmíněný trest, v prosinci 2009 ale středočeský krajský soud Krejčířovou obžaloby definitivně zprostil.

Soud však už všechny tři jeho žádosti o propuštění na kauci zamítl, naposledy dnes, a pokaždé z obavy, že by mohl opustit zemi nebo ovlivňovat svědky.

Krejčíř zatím nabízel kauci ve výši v přepočtu 100 tisíc korun. Dnes byl prý ochoten složit mnohem víc peněz. V pondělí nabízel, že jeho žena a syn odevzdají své pasy. Pokud jsou ale oba zatčeni, tato nabídka ztrácí smysl.

V Jihoafrické republice žije Krejčíř od roku 2007. Přesunul se tam ze Seychel, kam utekl o dva roky dříve před policejním vyšetřováním v Česku.

V JAR, kde ho média spojují s řadou zločinů, požádal o azyl, což komplikuje českou žádost o jeho vydání. V České republice byl mezitím pravomocně odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.

Simona Bartošová, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme