Soud poslal ruského opozičního předáka Alexeje Navalného do domácího vězení

Moskevský soud dnes uložil opozičnímu vůdci Alexeji Navalnému nejméně dva měsíce domácího vězení. Informovala o tom agentura ITAR-TASS. Politik se ocitl před soudem poté, co ho policie tento týden zadržela na demonstracích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeden z organizátorů protiputinovských protestů Alexej Navalnyj

Jeden z organizátorů protiputinovských protestů Alexej Navalnyj | Foto: Misha Japaridze | Zdroj: ČTK

Podle jeho mluvčí mu soud zároveň zakázal používání internetu a kontakt s novináři. Navalnyj je od loňska v podmíněném trestu a aktuální prohřešek může znamenat zrušení podmínky.

Navalnyj označil rozsudek za neopodstatněný, jeho smyslem je prý umlčet Navalného kritiku na adresu prezidenta Vladimira Putina.

Alexandr Navalnyj byl v roce 2009 prohlášen osobností roku ruskými novinami Vedomosti, v roce 2011 o něm BBC mluvila jako o „možná jediné výrazné opoziční osobnosti, která se v Rusku za posledních pět let objevila“. V roce 2012 jej The Wall Street Journal označil za muže, kterého se Vladimir Putin bojí nejvíc. Byl jediným Rusem, který se dostal v roce 2012 do seznamu sta nejvýznamnějších lidí dle týdeníku Time.

Domácí vězení navrhl soudu ruský vyšetřovací výbor, podle nějž Navalnyj již několikrát porušil předběžné opatření, které mu mimo jiné zakazuje opouštět během vyšetřování Moskvu.

Prokuratura Alexeje Navalného a jeho bratra Olega obvinila již dříve také ze zpronevěry 26 milionů rublů, v přepočtu asi 15 milionů korun, dceřiné společnosti Yves Rocher, vyrábějící kosmetiku, a také z praní špinavých peněz.

Za údajnou zpronevěru a krádež při prodeji deseti tisíc metrů krychlových dříví v roce 2009 soud poslal Alexeje Navalného už vloni v červenci na pět let do vězení. Poté ho ale propustil až do doby, než soud rozhodne o jeho odvolání.

Vloni v listopadu byl Navalnyj zvolený předsedou ruské opoziční strany Národní aliance.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme