Janukovyč se stále považuje za prezidenta Ukrajiny. Vojenské řešení krize vylučuje

Viktor Janukovyč věří, že Ukrajina překoná současnou krizi. Sesazený prezident to řekl na tiskové konferenci v jihoruském Rostovu na Donu. Exprezidenta v sobotu zbavil funkce ukrajinský parlament. Janukovyč dnes uvedl, že nebyl svržen, ale nucen odejít, protože byl v ohrožení života.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svržený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč na tiskové konferenci v jihoruském Rostovu na Donu, kde vystoupil s projevem k  situaci na Ukrajině

Svržený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč na tiskové konferenci v jihoruském Rostovu na Donu, kde vystoupil s projevem k situaci na Ukrajině | Zdroj: Reuters

Viktor Janukovyč znovu zopakoval, že se stále cítí být nejvyšším představitelem země a nová ukrajinská vláda je podle něj nezákonná, byla prý vytvořená pod nátlakem „extremistů“ z Majdanu.

Exprezident prohlásil, že je nadále odhodlán bojovat za budoucnost Ukrajiny proti těm, „kdo používají strach a teror“. Zároveň se omluvil za to, že nedokázal Ukrajině zajistit stabilitu a že nezabránil násilí v Kyjevě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Janukovyčův projev rozebral zpravodaj ČRo Martin Dorazín. O vývoji na Ukrajině pak mluvili 1. náměstek ministra zahraničí ČR Petr Drulák a ruský novinář Alexandr Kuranov

Řekl také, že nemá v úmyslu požádat Rusko o vojenskou podporu. „Jakékoliv válečné operace nejsou v této situaci přípustné,“ řekl. Na Ukrajinu se prý vrátí, jakmile bude zaručena jeho bezpečnost.

Podle moskevského zpravodaje Českého rozhlasu působil Janukovyč velmi hřmotně a sebejistě, ale pod tím se skrýval obrovský stres. „Uvědomuje si, že je v naprosto bezvýchodné situaci, že nemá moc možností na výběr, na Ukrajina se vrátit nemůže. Je pod obrovským tlakem, to bylo naprosto zjevné,“ podotýká zpravodaj Martin Dorazín.

Zajímavé podle něj také bylo, že si Janukovyč nepřipustil vůbec žádnou odpovědnost za události v Kyjevě.


Jako legitimního prezidenta už Viktora Janukovyče neuznávají Spojené státy ani Česká republika. Na jeho stranu se naproti tomu přidal premiér autonomního ruskojazyčného Krymu, kde v posledních dnech sílí odpor proti nové vládě.

Nepokoje na Ukrajině už trvají tři měsíce. Lidé začali proti vládě demonstrovat kvůli tomu, že zastavila přípravy podpisu asociační dohody s Evropskou unií. Násilí vyvrcholilo minulý týden, kdy v ulicích Kyjeva přišly při protestech o život desítky lidí.

Ozbrojenci dohlížejí na dvě letiště na Krymu. Naši vojáci to nejsou, tvrdí Rusové

Číst článek


Zvětšit mapu

Ukrajina je názorově rozdělená. V Doněcku se protestuje proti převratu

Číst článek

Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme