Kvůli Krymu se sešla Rada bezpečnosti, úřadující prezident Ukrajiny viní Rusko z agrese

O situaci na Ukrajině jedná Rada bezpečnosti OSN. O mimořádné jednání požádala nová ukrajinská vláda kvůli pohybům ruských vojsk na Krymu. Prozatímní ukrajinský prezident večer Moskvu dokonce obvinil z agrese.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uniformovaní ozbrojenci hlídkují  na letišti v krymském Simferopolu

Uniformovaní ozbrojenci hlídkují na letišti v krymském Simferopolu | Zdroj: Reuters

Ukrajinské ministerstvo zahraničí se ohradilo směrem k Moskvě kvůli údajnému narušení vzdušného prostoru a porušení podmínek dohody o provozu ruské základny v Sevastopolu.

A prozatímní ukrajinský prezident, šéf parlamentu Oleksandr Turčynov Moskvu dokonce obvinil z otevřené agrese a přípravy podobného scénáře, který předcházel gruzínskému konfliktu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z Krymu se večer přihlásil zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Ondřej Bouda

„Může se to týkat konvoje obrněných vozidel, který vyrazil ze sevastopolské základny, nebo bojových vrtulníků, které bez povolení narušily vzdušný prostor Ukrajiny,“ říká k ukrajinskému protestu zvláštní zpravodaj ČRo na Krymu a pokračuje:

„Dále na vojenském letišti údajně přistálo několik ruských Iljušinů, jinak je vzdušný prostor nad Krymem uzavřen. Zrušeny jsou všechny lety do Simferopolu i odlety z města.“

Civilní letiště v Simferopolu, správním centru Krymu, hlídá asi 50 proruských ozbrojenců v uniformách s neprůstřelnými vestami a útočnými puškami, v Sevastopolu ozbrojenci obklíčili vojenské letiště. Město také odřízli od telefonního a internetového spojení, asi 80 procent obyvatel tak nemůže komunikovat se světem.

Co jsou tyto jednotky zač, není jasné. Spekuluje se o výsadku ruských tajných služeb, přes námořnictvo až po krymskou domobranu.

Ozbrojení členové ruského námořnictva blokují ukrajinskou pohraniční stráž v Balaklavě na Krymu | Foto: Reuters

Nová vláda v Kyjevě proto zvažuje vyhlášení výjimečného stavu na Krymském poloostrově, aby dostala situaci pod kontrolu a udržela územní celistvost země.

Kerry varoval Rusko před zvyšováním napětí

Británie požaduje, aby Rusko dodržovalo územní celistvost Ukrajiny. Spojené státy Moskvu dokonce varovaly, aby nezvyšovala napětí na Ukrajině. Britský premiér David Cameron a americký ministr zahraničí John Kerry tak reagovali na zprávy o pohybu ruských vojenských jednotek na Krymu.

Jako velmi znepokojivou hodnotí situaci i česká diplomacie. „Považovali bychom za vhodné, kdyby se Rusko chovalo zdrženlivěji v této věci,“ řekl Českému rozhlasu první náměstek ministra zahraničí Petr Drulák s tím, že napjatá situace na Krymském poloostrově se dá řešit jedině jednáním.

„Myslím si, že ukrajinská strana nezavdala příčinu pro to, aby se hrozilo silou,“ dodal Drulák.

Ruské pasy příslušníkům Berkutu

Ruské úřady na Krymu budou vydávat pasy členům ukrajinských speciálních jednotek Berkut. Generálnímu konzulátu na Krymu to nařídilo ruské ministerstvo zahraničí. Jednotky Berkut v posledních měsících zasahovaly proti demonstracím v Kyjevě.

Janukovyč se stále považuje za prezidenta Ukrajiny. Vojenské řešení krize vylučuje

Číst článek

Vzájemné střety se minulý týden zvrhly v pouliční boje, ve kterých zemřelo přes osmdesát lidí a několik stovek bylo zraněných. Nová ukrajinská vláda jednotky nedávno rozpustila.

Mapa přístavu Sevastopol na poloostrově Krym | Foto: ČTK

Ondřej Bouda, mta, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme