Buštěhrad otevřel západní křídlo svého zámku, zbytek kvůli kauze Rath dál chátrá

V pátek odpoledne se slavnostně otevřelo západní křídlo zámku Buštěhrad. Od konce roku v něm sídlí městský úřad, který se do barokní památky přestěhoval z nevyhovujících prostor v místní školce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámek Buštěhrad, nově zrekonstruované části

Zámek Buštěhrad, nově zrekonstruované části | Foto: Filip Jandourek

„Buštěhrad už má 3040 obyvatel. Rozrostli jsme se o nové výstavby, takže uvažujeme o tom, že město, které má přes 3000 obyvatel, se bude muset i personálně rozšířit, pokud jde o městský úřad. Prostory jsou dělány tak, aby se tady do budoucna mohlo najít i další využití,“ říká starostka města Jitka Leflerová.

Větší část památky, která patří Středočeskému kraji, ale dál chátrá. Bývalý hejtman David Rath chtěl totiž zámek opravit a vybudovat z něj velkolepé sídlo typu pražského Žofína. K tomu ale kvůli korupční aféře nedošlo.

„Kraj v současné době o žádné variantě nejednal. Pouze probíhá komunikace s městem Buštěhrad ohledně další spolupráce. Bylo dohodnuto, že další kroky budou učiněny po vzájemné spolupráci. Budeme se zamýšlet nad tím, jak zbytek zámku využít jinak,“ uvedl krajský radní pro kulturu Zdeněk Štefka.

Zámek Buštěhrad | Foto: Filip Jandourek

A.Rokosová, raf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme