Na ústeckém hlavním nádraží se objevilo piano, zahrát si na něj může kdokoliv

Pokud cestující najdou dostatek odvahy, mohou si čekání na vlak v Ústí nad Labem zpestřit hrou na klavír. Od včerejšího odpoledne se hudební nástroj objevil také na místním hlavním nádraží. Krajské město se přidalo k projektu Piána na ulici pražského kavárníka Ondřeje Kobzy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Piano

Piano | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Piano je v severočeské metropoli připoutané těžkým řetězem ke sloupu haly.

Přivezl ho tam Václav Pištora z iniciativy Ústí bez hazardu, aby sloužilo kolemjdoucím pro radost. Jak dlouho vydrží klavír na ústeckém nádraží nezničený prý ukáže, jací lidé zde žijí. „Ještě se to nikde nestalo,“ připomněl Pištora.

Přehrát

00:00 / 00:00

Představení projektu Piána na ulici sledovala redaktorka Iva Zítková

Včera odpoledne si na něj zahráli amatéři, kteří se kláves nedotkli už léta, i opravdoví profesionálové. Zpěvačka Marcela Kytička Nováková a ústecký pianista Luboš Havel přišli projekt Piána na ulici představit. Střídali se s kolemjdoucími amatérskými muzikanty.

Do projektu s názvem Piána na ulici se zapojila například Praha, Mladá Boleslav nebo Brno. V hlavním městě se hudební nástroj objevil kromě nádraží také v prostorách 2. terminálu na Letišti Václava Havla.

Na hudební nástroj si mohou zahrát také cestující v Olomouci, Pardubicích, Hradci Králové a Ostravě. Za celou akcí stojí pražský kavárník Ondřej Kobza.

„Nápad vznikl tak, že v Praze před mojí kavárnou jsme jednou za rok udělali akci Zažij město jinak, kdy jsme si zkusili tu ulici prožít. Lidé si to fotili a říkali: ,Cože? Piano na ulici? ‘ Pak jsem zjistil, že ve světě se to děje nastálo. V tuhle chvíli je to projekt, kterým by se další města a lidé mohli inspirovat,“ řekl už dříve Kobza.

U pouličních klavírů a pianin se nadšenec Kobza nehodlá zastavit. Lidé by se prý mohli dočkat třeba veřejných šachových stolků, houpacích sítí, grilů, ohnišť nebo „poeziomatu“.

Iva Zítková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme