Na pražském Břevnově se konala každoroční zádušní mše za Karla Kryla

První březnovou sobotu se od úmrtí písničkáře Karla Kryla obvykle slouží v Břevnovském klášteře zádušní mše. Karel Kryl zemřel před dvaceti lety. V bazilice svaté Markéty se na českou hudební legendu vzpomínalo i letos.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zpěvák Karel Kryl

zpěvák Karel Kryl | Foto: Jiří Sláma

Ještě před vlastní mší se Krylovi příznivci vydali na břevnovský hřbitov, aby zapálili svíčku nebo položili kytku na písničkářův hrob.

Luboš Vondříček poznal Krylovy písničky, když mu ředitel školy řekl, že z politických důvodů nemůže jít na stavební průmyslovku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Martina Karlíka

„Tenkrát jsem začal v těch 15 letech poslouchat Svobodnou Evropu, tam jsem slyšel Karla Kryla a začal jsem se učit jeho písničky na kytaru. Od té doby pro mě Karel Kryl byl někdo,“ vzpomíná.

Mši v bazilice svaté Markéty sloužil převor břevnovského kláštera Prokop Siostrzonek, vyzdvihl nadčasovost Krylových textů, které platí i dnes.

„Ti, kteří kradli po léta, dnes dvojnásobně kradou. Ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes nadělali zrádce,“ zaznělo při mši.

Věřící věnovali modlitbu nejen Krylovi, ale také obětem nynějších událostí na Ukrajině.

Karla Kryla si jeho příznivci připomenou i 8. dubna, kdy se v pražské Lucerně koná koncert k jeho nedožitým sedmdesátinám.

Martin Karlík, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme