Cesty na východ Ukrajiny odložte, doporučuje Čechům ministerstvo zahraničí

Ministerstvo zahraničí nedoporučuje kvůli napjaté situaci cesty cestovat na východ Ukrajiny, zejména na pak na Krym. Čechům, kteří v těchto regionech pobývají, radí odjet.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference, Úřad vlády,  Lubomír Zaorálek

Tisková konference, Úřad vlády, Lubomír Zaorálek | Foto: Filip Jandourek

Situace v zemi zmítané už několik měsíců protivládními protesty se zdramatizovala poté, co horní komora ruského parlamentu v sobotu schválila žádost prezidenta Vladimira Putina o nasazení ruských vojáků.

"V důsledku zhoršené bezpečnostní situace ve východních částech země, zejména v Autonomní republice Krym, MZV doporučuje do odvolání občanům České republiky zrušit nebo odložit cesty do těchto regionů Ukrajiny. Občanům, kteří se v těchto oblastech nacházejí doporučuje odcestovat," uvedlo dnes ministerstvo na svých internetových stránkách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj ukrajinské krize komentoval v Ranním interview Radiožurnálu ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Česká republika je proti vojenskému vměšování Ruska do situace na Ukrajině. Premiér Bohuslav Sobotka (CSSD) pokládá vojenskou akci na Krymu za neodůvodněnou a zcela nepřijatelnou. Podle prezidenta Miloše Zemana vytváří hluboký příkop, který po generace nelze zasypat.

Znepokojené je i ministerstvo zahraničí, které zdůraznilo nutnost zachování územní celistvosti Ukrajiny a respektování její suverenity a hranic. Současný vývoj v zemi podle šéfa české diplomacie Lubomíra Zaorálka (ČSSD) nasvědčuje tomu, že jde o vojenskou intervenci Ruska.

„To, co je v chodu, je už podle všeho vojenská intervence a snaha vytvořit loutkovou vládu na Krymu,“ komentoval ve vysílání Radiožurnálu vývoj ukrajinské krize Zaorálek.

„Budou se hledat všechny diplomatické metody, které by Rusko přiměly k tomu, aby ze svých úmyslů ustoupilo a dodrželo závazky, které potvrdilo v roce 1994 v Budapešti, že bude samogarantem teritoriální integrity a celistvosti Ukrajiny,“ zdůraznil ministr.

Martin Hromádka, Tomáš Bystrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme