Jihočeský kraj chce odškodnit obce kolem letiště, opozice má pochyby

Obce v těsné blízkosti Jihočeského letiště u Českých Budějovic dostanou 850 tisíc korun od kraje jako kompenzaci za jeho provoz. Podle některých opozičních zastupitelů by to však chtělo přesnější pravidla. Hejtman Jiří Zimola z ČSSD naopak považuje finanční podporu za korektní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihočeské letiště

Jihočeské letiště | Foto: Letiště ČB

Částka byla podle Zimoly projednána se samosprávami dotčených obcí a rozdělena podle rozsahu hlukových pásem. „Nejvíc dostává Planá u Českých Budějovic, méně pak obce Homole a Litvínovice,“ vypočítává hejtman.

Jak dodává, na letišti už nyní přistává velké množství letadel. „Funguje na bázi neveřejného, ale mezinárodního letiště a obce jsou i z důvodu případných stavebních investic omezeny. Je tedy správné, že se kraj chová jako korektní partner a že jim přispívá,“domnívá se Zimola.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci kolem Jihočeského letiště mapoval Martin Pokorný

Naopak v řadách opozice vzbudila kompenzace obavy. Zastupitelé se bojí, že se kraj zaváže podobnou částku platit každoročně. Podle Pavla Vondryse z opozičního hnutí Jihočeši 2012 schválením kompenzací vytvářejí krajští zastupitelé možný precedens.

„Pak najdete plno různých možností a záminek, kde bude někdo říkat, já bych také měl dostat kompenzaci, protože se mě to dotýká tak a tak,“ bojí se Vondrys.

Zároveň připomněl, že finanční kompenzace není vázána na žádný konkrétní účel. Jako její vhodnou formu zmínil například příspěvky na nové cyklostezky nebo místní autobusovou dopravu.

O případné kompenzaci na rok 2015 a její výši budou krajští zastupitelé hlasovat znovu na začátku příštího roku.

Martin Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme