Jihlavské podzemí chystá novinky, lidé si vyrazí mince nebo vysvobodí princeznu

V nadcházející turistické sezoně čeká na návštěvníky jihlavského podzemí řada novinek. Jedna z největších atrakcí pro turisty v Jihlavě obohatí svoji nabídku o ražbu historickým mincí, expozice minerálů i ukázku způsobu oprav katakomb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihlavské podzemí

Jihlavské podzemí | Foto: pruvodce.turistik.cz

Návštěvníci jihlavských katakomb musí být pozorní, aby jim nic nového neuniklo. Podzemí jim přiblíží jak havířskou historii Jihlavy, tak i tu mincovní.

„Jedná se o expozici mincovnictví, lidé uvidí starý lis na ražbu mincí a také model staré mincovny,“ informuje provozovatel podzemí David Kočka.

Mimo seznámení s historií si budou návštěvníci moci razit repliky starých mincí: jihlavské kontramarky, pražské groše i moravské denáry.

Přehrát

00:00 / 00:00

V jihlavském podzemí natáčel Petr Palovčík

„Podařilo se nám zapůjčit minerály z pěti kontinentů, takže bude velká výstava asi 40 kusů, kdy je zajímavá i jejich cena. Tu raději říkat nebudu,“ popisuje další novinku Kočka.

Rozšířen bude také počet panelů s informacemi o horním právu a životě havířů v počátcích dolování stříbra. Návštěvníci budou mít i srovnání tehdejší a současné pracovní doby.

Vybavení dělníků přiblíží i nové vykopávky. David Kočka lituje, že radon zabraňuje prodloužení prohlídkového okruhu.

„Náklady na odvětrání jsou příliš vysoké, ale pro lidi by jistě byly zajímavé barokní studny a možnost průchodu s čelovkami, to by byl jiný adrenalin,“ povzdechne si.

Podzemí chce přilákat návštěvníky také na nové speciální akce.

„Poslední březnový víkend bude mít premiéru cesta podzemní pohádkovou říší. Děti ji začnou s čarodějnicí, a když budou šikovné, vyvedou ven osvobozenou princeznu,“ dodává Kočka.

Na jejich bezpečnost bude dohlížet také patronka havířů. V jednom z výklenků je nově instalována socha svaté Barbory. Snad pomůže i zapomnětlivým návštěvníkům.

„Při čištění jsme v podzemí našli třeba klíčky od auta a jednou tady nechali Maďaři dokonce foťáky asi za 160 tisíc,“ uzavírá provozovatel.

Petr Palovčík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme