Před dvaceti lety zemřel Karel Kryl, jeho písně se staly symbolem odporu proti komunismu

Před dvaceti lety zemřel písničkář a básník Karel Kryl. Jeho skladby se staly symbolem odporu proti komunistickému režimu. Stejně jako jejich autor.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zpěvák Karel Kryl

zpěvák Karel Kryl | Foto: Jiří Sláma

Král a klaun, Salome nebo Bratříčku, zavírej vrátka, to jsou některé z nejznámějších písní Karla Kryla. Na tom, že se písničkář dostal na konci šedesátých let do širšího povědomí, má zásluhu také hitparáda tehdejšího Československého rozhlasu Čtrnáct na houpačce.

Moderoval ji spolu se svou ženou Miroslavou hudební kritik Jiří Černý. Drobný zpěvák se silným hlasem ho i přes své mládí okamžitě oslovil.

„Já jsem byl v tu chvíli nadšený, že se konečně objevil písničkář, v jehož textech a celém projevu šlo o víc, než jen pobavit lidi.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Karla Kryla připomněla Eva Rajlichová

Karel Kryl pocházel z rodiny knihtiskařů, tiskárnu jim ale komunisté zničili a rodina žila v nuzných podmínkách. I to bylo pro jeho pozdější tvorbu určující.

„Hodně mě ovlivnilo čtení, styk s literaturou, která normálně nebyla k mání. Myslím, že jsem si toho prožil dost a nechtěl bych z toho dát ani den i když mnohé z toho nebylo tak krásné, jak by se zdálo,“ vzpomínal Karel Kryl.

Po roce 1969 odešel do exilu, pracoval pro rádio Svobodná Evropa. Jeho písně kolovaly po Československu v tisících kopií, a poslouchat je bylo jakousi soukromou formou odporu proti komunistickému režimu.

Řada z Krylových skladeb zlidověla. Do vlasti se zpěvák vrátil na konci listopadu 1989 a už 3. prosince hrál a zpíval nadšenému publiku na ‚Koncertě pro všechny slušný lidi‘ v pražské sportovní hale.

Karel Kryl ale brzo po listopadu 1989 neskrýval rozčarování nad novými poměry, kritizoval novou politickou reprezentaci a vadilo mu i rozdělení Československa. Československého občanství se nevzdal ani během dlouhých let v exilu.

„Snadno se rozčílil, byl vzteklý, myslím si, že někdy byl nesoudný, ale že by něco předstíral, to jsem u něj nezažil,“ říká hudební kritik Jiří Černý.

Uznávaný písničkář zemřel na infarkt krátce před svými padesátými narozeninami v německém Mnichově.

Karla Kryla si jeho příznivci připomenou i 8. dubna, kdy se v pražské Lucerně uskuteční koncert k jeho nedožitým sedmdesátinám.

Igor Maňour, Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme