Začalo hlavní líčení v metanolové kauze, soudce zakázal zveřejňovat informace

U Krajského soudu ve Zlíně začalo hlavní líčení s obžalovanými, kteří se podle vyšetřovatelů podíleli na takzvané zlínské větvi metanolové kauzy. Sedm obžalovaných čelí nejvážnějšímu obvinění z obecného ohrožení. Státní zástupce Roman Kafka obžaloval celkem 31 lidí, v jednací síni zlínského soudu jich usedlo jen deset. Zbytek budou řešit jiné soudy po celé zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krajský soud ve Zlíně začal 3. března projednávat kauzu hlavní, takzvané zlínské větve metanolové kauzy

Krajský soud ve Zlíně začal 3. března projednávat kauzu hlavní, takzvané zlínské větve metanolové kauzy | Zdroj: ČTK

Hlavní líčení provází ve Zlíně zvýšená bezpečnostní opatření. K soudu dorazili všichni obžalovaní. Zazněla zhruba hodinová obžaloba a senát vyslechl první hlavní údajné viníky kauzy.

Předseda senátu zakázal novinářům zveřejňovat podrobnosti o prvních výpovědích, aby zabránil možnému ovlivňování dalších obžalovaných.

Zlínský soud má zatím nařízeno více než čtyřicet dní hlavního líčení. V prvním týdnu zazní obžaloba a výslechy obžalovaných. V dalších termínech budou vypovídat znalci a desítky svědků.

Přehrát

00:00 / 00:00

O metanolové kauze jsme v Dopoledním Radiožurnálu mluvili s dozorujícím státním zástupcem Romanem Kafkou.

Stěžejním aktérům kauzy, mezi které patří údajný hlavní míchač otráveného alkoholu, jeho komplici i údajný hlavní distributor, hrozí za úmyslné obecné ohrožení výjimečný trest včetně doživotí.

„Jsme přesvědčeni o tom, že tato právní kvalifikace je jediná možná a správná a to přinejmenším u těch sedmi osob, které jsme takto kvalifikovali. Tito lidé vypustili ve velmi masivním rozsahu a nekontrolovaným způsobem obrovské množství kontaminované směsi a vyvolali stav obecného ohrožení,“ vysvětluje Kafka.

Podle obžaloby Tomáš Křepela společně s Rudolfem Fianem namíchali deset tisíc litrů smrtící směsi. Tu pak předali Jiřímu Vaculovi, který s pančovaným lihem obchodoval. Smrtící koktejl zmařil téměř pět desítek životů, hlavním aktérům obžaloba klade za vinu téměř čtyřicet z nich. Výpovědi obžalovaných se ale různí.

„Jeden z nich popírá zcela svou trestnou činnost, druhý z nich po úplném a opakovaném doznání popírá trestnou činnost, ale je usvědčován řadou dalších důkazů, včetně výpovědí na ně navazujících obviněných, třetí z obviněných doznává trestnou činnost s tím, že maximálně zpochybňuje tu nejpřísnější právní kvalifikaci,“ potvrdil státní zástupce Roman Kafka.

Stejnou výhradu mají i další obžalovaní, Robert Sedlařík, kterému soud nedávno uložil pět let vězení za daňové úniky při obchodech s lihem, i Aleš Svoboda, který nelegálně míchal alkohol, ale hned od začátku s policií spolupracuje.

„A díky němu se vlastně objasnila celá trestná činnost, protože on uvedl policii hned první večer už jako podezřelý na stopu ostatních, a to pana Křepely, Fiana a Vaculy,“ potvrdil obhájce Svobody Josef Kapušňák. Doufá proto v mimořádné snížení trestu pod spodní hranici pěti let.

Před soudem ve Zlíně stojí i podnikatel Martin Jirout z Trutnovska, který směs podle obžaloby ve velkém odebíral. I jemu hrozí výjimečný trest.

Otrávený alkohol je i nadále mezi lidmi

Metanolová aféra vypukla 3. září 2012. Ten den zemřel na otravu dvaašedesátiletý muž v Havířově. Celkem v souvislosti s metanolem zemřelo 50 lidí.

„Vyrobeno bylo celkem 15 tisíc litrů kontaminovaného alkoholu. Z toho 13 tisíc litrů bylo zajištěno a bohužel 2 tisíce litrů nebylo do dneška zajištěno ani zjištěn výskyt,“ přibližuje Václav Kučera, náměstek policejního prezidenta pro vyšetřování.

Pořád proto podle něj existuje potenciální nebezpečí, že se lidé k jedovatému alkoholu dostanou. „S největší pravděpodobností bude alkohol už u lidí uložen někde ve sklepech jako v uvozovkách nezávadný,“ varuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Polední publicistiky Radiožurnálu byl Václav Kučera, náměstek policejního prezidenta pro vyšetřování, který vedl speciální vyšetřovací tým Metyl.

Podle Kučery, který také vedl speciální vyšetřovací tým Metyl, se policii ale podařilo zlikvidovat hlavní síť výrobců a distributorů otráveného alkoholu v Česku.

„Myslím si, že toto byla nejsilnější větev nelegální výroby alkoholu, která vlastně byla podhoubím pro kontaminaci,“ potvrzuje. Policie ale podle něj stále pracuje na odhalení pachatelů vyrábějících pančovaný alkohol a trestných činů krácení daně.

„Statistiky potvrzují, že v této oblasti došlo k mírnému nárůstu odhalování těchto případů,“ dodává.

Otravy metylalkoholem | Foto: Český rozhlas

Andrea Kratinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme