Chatu Libušín na Pustevnách od architekta Jurkoviče zničil rozsáhlý požár

Na Pustevnách v Beskydech v noci hořela restaurace Libušín, jedna z dvojice unikátních dřevostaveb architekta Dušana Jurkoviče. Plameny objekt těžce poškodily, požár likvidovalo 70 hasičů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Pustevnách v Beskydech shořela chata Libušín navržená architektem Dušanem Jurkovičem

Na Pustevnách v Beskydech shořela chata Libušín navržená architektem Dušanem Jurkovičem | Foto: HZS Zlínského kraje | Zdroj: ČTK

Plameny se uvnitř restaurace Libušín objevily krátce po půlnoci a kvůli silnému větru se rychle rozšířily i na konstrukci stavby. Před jednou hodinou v noci spadla střecha budovy.

Hodinu po půlnoci hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu. K záchraně chaty nasadili 16 cisternových automobilů, vysokozdvižnou plošinu a automobilový žebřík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel Valašského muzea v přírodě Jindřich Ondruš mluví o požáru Libušína

Škody na vzácné stavbě jsou vysoké. „Vypadá to strašidelně, část Libušína je propadlá a shořelá. Během několika hodin se znovu sejdeme s hasiči a vyšetřovali a půjdeme se tam podívat za denního světla,“ řekl Českému rozhlasu Jindřich Ondruš, ředitel Valašského muzea v přírodě, které dvojici Jurkovičových staveb na Pustevnách spravuje.

Na místě zůstává pět požárních jednotek. „Provádějí rozebírání konstrukcí a dohašování jednotlivých ložisek požáru. V průběhu dopoledne se na místo znovu vrátí vyšetřovatelé. Rozsah byl poměrně velký ve vnitřní části a byly zasaženy i střešní konstrukce, které se propadly do interiéru,“ popsal mluvčí krajských hasičů Libor Netopil.

Dřevěná turistická útulna Libušín byla otevřena v roce 1899, nese jméno bájné kněžny Libuše. Interiér byl vyzdoben freskami a grafity s motivy valašských a slovenských pověstí podle návrhu výtvarníka Mikoláše Alše. Portréty provedl akademický malíř Karel Štapler. Součástí interiéru byly i tři secesní lustry, dobový příborník, prosklená skříň, hodiny a 100 vyřezávaných židlí. V poslední době sloužila budova jako restaurace.

Podle ředitele Valašského muzea v přírodě byla stavba od loňského roku pojištěná prostřednictvím pojistky ministerstva kultury pro jednotlivé příspěvkové organizace.

„Právě teď si náš pracovník vytáhl originál pojistky a bude prověřovat, jak je to s konkrétními objekty a částkami, ale pojištění na to je,“ říká.

„To ‚krajkoví‘, kvůli kterému Dušana Jurkoviče nazýváme básníkem dřeva, je z velké části propadlé, shořelé a zničené. Nicméně máme bohatou dokumentaci, která se dochovala, takže myslím, že obnova možná bude, ale bude stát velké úsilí i velké peníze,“ míní Jindřich Ondruš.

Na Pustevnách v Beskydech shořela chata Libušín navržená architektem Dušanem Jurkovičem | Foto: ČTK, HZS Zlínského kraje | Zdroj: ČTK

Mirko Kašpar, Martina Pelcová, Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme