Nový systém údržby silnic na Karlovarsku mírná zima neprověřila

Hlavní tahy v Karlovarském kraji letos ošetřují silničáři podle nového systému. Zásadní změnou je, že údržbu v regionu zajišťuje firma vybraná ministerstvem dopravy. To upravilo částečně i podmínky, za kterých mohou silničáři vyjíždět k odklízení sněhu. Mírná zima ale systém neprověřila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silničáři upravují zledovatělé silnice

Silničáři upravují zledovatělé silnice | Zdroj: ČTK

„Je snížená viditelnost a zhoršené povětrnostní podmínky. Někteří řidiči jsou neukáznění. Počasí je jedno z těch horších, které tady nastává, ale v zimním období je to normální věc,“ říká silničář Michal, který zažil nejhorší podmínky této zimy na začátku prosince.

Silný vítr tehdy ochromil hřebeny Krušných hor. Krajští silničáři začali tehdy komunikace ošetřovat podle pozměněných pravidel.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nový systém údržby silnic na Karlovarsku se zajímal Zdeněk Trnka

Systém se ale místy rozjížděl pomalu. „Obzvlášť na začátku byl velký šum o způsob kontroly adekvátnosti výjezdu, což vycházelo z více než dvacetiletého měření, které mělo Ředitelství silnic a dálnic,“ vzpomíná náměstek hejtmana Petr Navrátil.

Podle něj se silničáři dohadovali s resortem dopravy zejména o tom, kdy přesně začít ošetřovat komunikace v okamžicích velkého spadu sněhu. „Údržbě silnic to vyhovovalo, protože je tam paušální stanovení ceny. Systém nebyl vyhodnocen jako špatný,“ říká náměstek Navrátil.

Řidiči změnu nepoznali

Jedním z cílů nového systému mělo být, aby o něm motoristé vůbec nevěděli. V případě Petra Kukrechta z Ostrova u Karlových Varů se to podařilo. „Nový systém jsem nezaznamenal, protože ta zima byla tak mírná, že to asi nebylo možné porovnat s loňským obdobím,“ říká řidič.

Podobné zkušenosti hlásí z regionu i další motoristé. „Cesty byly bez problémů. Až na drobné dírky je dálnice v pořádku,“ říká podnikatel Radek Vomočil Kynšperka. „Žádný problém jsme neměli. Fungovalo to normálně. Tedy spíš nenormálně, protože taková zima, jaká je, nebyla už léta,“ doplňuje záchranář Rudolf Chlad z Božího Daru.

Díky mírné zimě silničáři ušetří

V každém případě je ale jasné, že letošní zima silničářům přinese velké úspory. Počet výjezdů oproti předcházející sezoně klesl. Ve skladech zůstal i ušetřený posypový materiál.

Sezona se ale vždy hodnotí až v březnu či dubnu. „Letos to asi bude o trošku dříve a trochu jednodušší, protože sníh na silnicích jednoduše není,“ dodává náměstek hejtmana Petr Navrátil.

Aktivní člen českého autoklubu Petr Kukrecht ale sám za sebe hodnocení téměř uplynulé zimy samozřejmě má. „Problémů jsem si nevšiml, ale vím, že když mrzne, tak musím jet opatrně a není to vždy vina těch, co to mají uklízet,“ očekává Petr Kukrecht.

Zdeněk Trnka, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme