Hop a Zuzanka se stali oficiálními obyvateli Zoo Plzeň. Ta chystá nové expozice

Plzeňská zoo pokřtila tento týden dva nové přírůstky. Sameček zebry Chapmanovy a samička nyaly nížinné se narodili na konci minulého roku a mají se čile k světu. Obě mláďata mohou spatřit už i návštěvníci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zebra Chapmanova (Equus quagga chapmani) - mládě narozené 11.11.2013

Zebra Chapmanova (Equus quagga chapmani) - mládě narozené 11.11.2013 | Foto: Zoo Plzeň

Starším z dvojice je sameček zebry Chapmanovy Hop. Ošetřovatelé malému neposedovi neřeknou jinak než Hopík. Jméno nedostal náhodou.

„Jméno Hop je symbolické, protože v plzeňské zoologické zahradě dlouhé roky bydlel hřebec Hop, který nedávno umřel ve velice pokročilém věku 29 let a stal se otcem asi tří desítek mláďat. Takže na jeho počest dostal jeho nejmladší, poslední syn jméno,“ vysvětluje mluvčí plzeňské Zoo Martin Vobruba.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění v plzeňské zoo sleduje Adam Vlček

Zebry jsou v Plzni chovány od roku 1974, mají tedy letos výročí. A jejich stádo určitě stojí za povšimnutí. V současné chvíli má jednoho hřebce, tři dospělé kobyly a dvě mláďata.

Druhým mládětem zebry je samička, která se narodila teprve ve středu, a ošetřovatelé jí ještě nestihli vymyslet jméno. Přestože nezakryje svou pruhovanou roztomilost, není to žádný drobeček.

„Možná tak kolem 70 centimetrů na výšku a tak 35 – 40 kilo,“ potvrzuje i ošetřovatel František Maňhal a dále přibližuje méně známé zvíře - nyalu nížinnou:

„Je to africké zvíře, žije spíše ve stepích, kde je vysoká tráva a vyšší křovíčka. Je to listožravé zvíře, které se živí převážně listy z křovin.“

Nyala nížinná | Foto: Martin Vobruba

Samička přišla na svět přesně na Štědrý den a dostala jméno Zuzanka. Je dost pravděpodobné, že ji brzy doplní nějací sourozenci.

„Počítáme, že by v březnu, dubnu měla být ještě dvě mláďata,“ dodává František Maňhal.

Křtu obou mláďat se zúčastnily i děti ze 7. základní školy v Plzni, která dostala možnost účastnit se křtu jako odměnu za zájem vzdělávat děti prostřednictví enviromentálního centra Lüftnerka.

Dva druháci mohli dokonce navštívit přímo výběh nyal a zeber a pokusit se je nakrmit přímo z ruky. Podařilo se jim to především u antilop. Adriana a Dominik jsou tak velmi rádi za nevšední zážitek.


Zvětšit mapu

A aby se nejen děti měly na co do zoo těšit i příště, buduje už teď zahrada další nové expozice. V letošním roce by tak v rámci projektu Stopy člověka v přírodě měly vzniknout dva nové expoziční celky.

„Jeden návštěvníci spatří v prostoru pod současnou expozicí vlka hřivnatého, pod indiánskou chýší Churuata z loňského roku a je to expoziční celek pro zvířata amazonského pralesa. Zejména tam budou drápkaté opičky a další savci,“ přibližuje Martin Vobruba a pokračuje:

„Druhý expoziční celek vzniká nad prostorem současné africké restaurace Kiboko, v blízkosti voliéry supů. A to bude expoziční celek pro želvy středomoří.“

Termín dokončení je naplánován na listopad letošního roku.

mad, Adam Vlček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme