Soutěž na novou budovu Národní knihovny se vrací k soudu prvního stupně

Žalobu architektů na Národní knihovnu musí znovu projednat soud prvního stupně. Pražský městský soud dnes zrušil kvůli procesní chybě rozsudek, podle kterého měla knihovna zaplatit studiu HŠH Architekti dva miliony korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Model nové budovy Národní knihovny

Model nové budovy Národní knihovny | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Skupina architektů dala před sedmi lety případ k soudu, protože tvrdí, že soutěž neměl vyhrát takzvaný „blob" Jana Kaplického.

„Soud si musí znova vzít podmínky mezinárodní soutěže, které byly tehdy vyhlášeny, a musí znova prozkoumat, jestli je, nebo není český soud oprávněn v této věci vůbec rozhodovat,“ vysvětluje právnička Národní knihovny Jindra Pavlová.

„Jediným důvodem kasace prvostupňového rozhodnutí, které se nám jinak zamlouvalo, je procesní chyba, kterou soud prvého stupně musí napravit a posléze ve věci, až mu to umožní situace, v tomto řízení znovu ve věci rozhodnout,“ vysvětluje soudkyně Městského soudu v Praze Květoslava Paloncyová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soudní spor kolem budovy Národní knihovny mapuje Veronika Hlaváčová

Procesní chyba spočívá v tom, že o mezinárodní soutěži možná vůbec neměly rozhodovat české soudy. Za Národní knihovnu podala dvě odvolání právnička Jindra Pavlová.

„V jednom odvolání jsme byli úspěšní: podle mezinárodních pravidel soutěže měli rozhodovat mezinárodní rozhodci a nebo mezinárodní unie architektů,“ shrnuje výhrady Jindra Pavlová.

Národní knihovna tak teď vidí větší šance, že spor se skupinou architektů vyhraje. Bude prý moci prokázat, že návrh Jana Kaplického vyhrál oprávněně.

Druhá nebo třetí cena?

Studio HŠH Architekti tvrdí, že Jan Kaplický v návrhu část knihovny umístil pod zemí, což soutěž zakazovala. Na základě toho tak skupina měla skončit po vyřazení Kaplického blobu místo na třetím na druhém místě. Architekti proto žádají to, co jim přiznal už Obvodní soud pro Prahu 1 - 1 600 000 korun jako rozdíl za umístění v soutěži a také 400 tisíc korun jako náhradu nákladů soudního řízení.

Podle architekta Tomáše Hradečného ale ani tolik o peníze nejde. „Ta částka je v otázce soudního líčení vlastně podružná, protože se jedná o princip, zda se mohou, nebo nemohou měnit pravidla během soutěže. My jsme ji nějakým způsobem nestanovovali, je to vlastně rozdíl mezi druhou a třetí cenou,“ dodává.

Zmenšenina Kaplického blobu jako zastávka na Lesné v Brně | Foto: Ivan Holas

Kaplického návrh – neboli také chobotnice či blob – se po tlaku politiků včetně bývalého prezidenta Václava Klause nikdy nezačala stavět.

Návrh ale zaujal developery a stavba, která by nesloužila přímo jako knihovna, ale spíš víceúčelové zařízení, by mohla stát na pražském Smíchově nebo na Rohanském ostrově. Nápad se líbí i ministrovi kultury z KDU-ČSL Danielu Hermanovi.

mad, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme