Velký kopec zeminy a stavební sutě se u Chrášťan neustále zvětšuje

Dlouhé roky se táhne spor mezi majiteli pozemků u obcí Chýně a Chrášťany a firmou, která místo zaváží zeminou. Na tisíci metrech čtverečních už vyrostl deset metrů vysoký kopec, kam nákladní auta vozí stavební suť. Vlastníci pozemků chtějí konflikt řešit soudně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na pochodující bagr, který přerušuje hráz

Pohled na pochodující bagr, který přerušuje hráz | Foto: Milan Kopecký

Na pozemcích mezi Chýní a Chrášťany hospodařilo před rokem 1989 zemědělské družstvo a těžil se tam písek. Po revoluci obce rozhodly, že se prostor musí nějakým způsobem obnovit a upravit. V územním plánu Chrášťan je dokonce předpoklad, že by tam měl vzniknout les.

Stavební úřad v Hostivici k tomu vydal územní rozhodnutí. Pak ale stát tyto pozemky vrátil původním majitelům – ještě před tím, než byla obnova pozemků hotová.

Právě v tom je podle šéfa stavebního úřadu v Hostivici Vojtěcha Budila problém. Existuje firma, která je takzvaným nositelem územního rozhodnutí o úpravě místa, na druhé straně jsou majitelé. A těm se nelíbí, co se na pozemcích děje.

Majitelé neuspěli ani u kraje

Nespokojení jsou především se způsobem, jakým firma jejich pozemky obnovuje. Na cestě mezi Chrášťany u Prahy a Hostivicí totiž nelze přehlédnout obrovský kopec, který se neustále zvětšuje. Denně tam velká nákladní auta navezou desítky tun zeminy a suti.

Hlídač redaktorce Českého rozhlasu prozradil, že auta tam vozí materiál z různých míst, kde se v Praze bourá či staví. Vše je ovšem legální. Navážení suti a zeminy je v projektu, který schválil stavební úřad v Hostivici, a firma tam skutečně vozí pouze materiál, který má povolený.

Vojtěch Budil ujišťuje, že lidé ze stavebního úřadu na místo jezdí na pravidelné kontroly. Veškeré práce prý splňují podmínky dané ve schváleném stavebním projektu. Z pohledu úřadů je tedy všechno v pořádku.

Vlastníci pozemků se loni odvolali ke Středočeskému kraji, který ale potvrdil postup stavebního úřadu v Hostivici, teď se proto rozhodli obrátit na soud. Na jejich situaci upozornil v nedávné době také zástupce ombudsmana Stanislav Křeček.


Zvětšit mapu

Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme