Chrastava na Liberecku se vzepřela pokutě za údajnou chybu při stavbě terminálu

Chrastava na Liberecku se vzepřela vůči rozhodnutí úředníků. Na tamní radnici dorazil platební výměr, podle kterého měla za údajnou chybu při výstavbě terminálu u nádraží zaplatit 30 milionů korun. Jedná se o rozsáhlou stavbu, kterou vybraná firma dokončila včas i přes katastrofální povodně před čtyřmi lety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chrastava - nová zvedací lávka

Chrastava - nová zvedací lávka | Foto: Ivana Bernáthová | Zdroj: Český rozhlas

„Já bydlím tamhle v tom baráku, takže jsme si tu povodeň vychutnali. A říkám si, že to tady docela hezky vyřešili,“ oceňuje terminál před vlakovým nádražím důchodkyně, která nemohla uvěřit tomu, že by šestitisícové městečko muselo vrátit 15 milionů korun evropských dotací a stejnou částku zaplatit na pokutách. "To si snad nikdo neumí představit, zatím to ale všechno funguje."

To je pravda, funguje, kývá hlavou starosta Michael Canov z hnutí Starostové pro Liberecký kraj. Kdyby ale město přišlo o třetinu ročního rozpočtu, srazilo by to Chrastavany na kolena. Přitom jde podle něj o nesmyslné pochybení:

"Že jsme zařadili u uchazečů požadavek, aby měli alespoň jednu zkušenost se stavbou z Evropské unie. A jak čtu ve výměru, tento požadavek mohl být diskriminační. A kvůli tomu to máme vracet," vysvětluje starosta.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Chrastavě natáčela reportérka Ivana Bernáthová

Platební výměr dorazil od Regionálního operačního programu Severovýchod, který evropské dotace schvaluje a rozděluje. Jeho mluvčí Martin Škeřík výtky úředníků upřesňuje: "Tento postup je porušením zákona o veřejných zakázkách.“

Starosta přitom stále neví, jakou chybu vlastně město udělalo. Jak připomíná, většina problémů okolo vyplácení evropských dotací se týká výběru firem, které stavbu dostanou. Chrastavě ale kontroloři podle jeho slov napsali: "Že toto naše údajné porušení nemělo vliv na výběr vítězného uchazeče."

Výběrového řízení se v Chrastavě zúčastnilo 16 firem, a tím se městu podle starosty podařilo snížit cenu stavby na polovinu. Michael Canov vysvětluje i to, proč si město vymínilo, aby firma měla zkušenosti s evropskou zakázkou:

"Nevím, jestli vy byste šla na operaci srdce k doktorovi, který by poprvé v životě operoval. Toto byla naše největší akce a dotační akce obecně, a z Evropské unie zvlášť, mají spoustu specifik. To znamená, nám šlo o to, aby to dělaly firmy, které mají nějakou zkušenost."

Řídili jsme se pokyny, namítá starosta

Vybraná firma nakonec podle starosty i přes katastrofální povodně udělala všechny práce včas a v dobré kvalitě. Proto se Chrastava regionální radě vzepřela. A vyplatilo se jí to. Rada dnes rozhodla o zmírnění trestu: "O prominutí 95 procent z vyměřené částky a odpuštění penále ve výši 100 procent za neoprávněné využití dotace,“ potvrzuje mluvčí rady Martin Škeřík.

V konečném důsledku se tedy částka 30 milionů korun smrskla na necelých 800 tisíc. Chrastava se ale i tak podle starosty odvolá: „Za prvé proto, že je to naše povinnost, protože se stále jedná o 800 tisíc korun.“

„A za druhé proto, že my jsme nevinní: řídili jsme se podle pokynů, které jsme dostali, prošli jsme čtyřmi kontrolami, vidíte oznámení, že bylo všechno v pořádku. Jen jednou nám našli chybu - dva haléře," dodává starosta Chrastavy Michael Canov.


Zvětšit mapu

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme