Nejbohatší člověk je Bill Gates. V žebříčku figuruje i šest Čechů včetně Babiše

Zakladatel počítačové společnosti Microsoft Bill Gates je po pěti letech znovu nejbohatším člověkem světa. Vyplývá to z aktuálního žebříčku časopisu Forbes. Mezi lidmi, jejichž majetek se počítá v řádu miliard dolarů, je i šest Čechů v čele s Petrem Kellnerem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates

Spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates | Zdroj: Reuters

Gates s majetkem v hodnotě 76 miliard dolarů (asi 1,5 bilionu korun) na čele žebříčku vystřídal Mexičana Carlose Slim Helúa, který s 72 miliardami klesl na druhé místo.

Hlavním důvodem Gatesova posunu byla hodnota Microsoftu, jehož akcie stouply o deset miliard dolarů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Žebříček nejbohatších lidí okomentoval šéfredaktor českého vydání časopisu Forbes Petr Šimůnek

Šéfredaktor českého vydání časopisu Forbes Petr Šimůnek podotkl, že o úspěch se zasloužil i přímo Gates. „On se vlastně vrací do Microsoftu – víc do práce, víc do vývoje, víc do toho, co Microsoft vyrábí a vyvíjí,“ vysvětlil Šimůnek.

Mezi dolarové miliardáře se dostalo i šest Čechů. K už tradičním jménům, kam patří Petr Kellner, Andrej Babiš či Zdeněk Bakala, přibyli Karel Komárek, Radovan Vítek a Pavel Tykač.

„Česká republika je v tomhle docela zajímavá, protože šest zástupců z takhle malé země je docela neobvyklý počet, vysoký počet,“ říká Šimůnek.

Ve střední Evropě je podle něj Česká republika nejúspěšnější. Třeba ze slovenských podnikatelů není na seznamu nikdo. Srovnávat by se tak Česká republika mohla spíš s Ukrajinou, odkud se v žebříčku umístilo devět lidí.

Kellner má majetek za 11 miliard USD

Nejbohatší z Čechů je podle žebříčku Petr Kellner, jehož majetek má hodnotu přibližně 11 miliard dolarů, tedy 218 miliard korun. To ho v celosvětovém žebříčku řadí na sto šesté místo.

Deset nejbohatších (majetek v miliardách USD): 1. Bill Gates (USA) 76, 2. Carlos Slim Helú (Mexiko) 72, 3. Amancio Ortega (Španělsko) 64, 4. Warren Buffett (USA) 58,2, 5. Larry Ellison (USA) 48, 6. Charles Koch (USA) 40, 6. David Koch (USA) 40, 8. Sheldon Adelson (USA) 38, 9. Christy Waltonová (USA) 36,7, 10. Jim Walton (USA) 34,7.
Zdroj: www.forbes.com

Babiš obsadil 731. pozici s 2,4 miliardy dolarů, Komárek 1092. místo s 1,6 miliardy, Vítek 1210. pozici s 1,4 miliardy a Bakala a Tykač skončili oba shodně 1565., každý s majetkem ve výši jedné miliardy dolarů.

Forbes majetek firem zjišťuje často z veřejně dostupných informací, někdy se však musí spolehnout i na spolupráci s miliardáři.

„V případě firem jako Microsoft je to jednoduché, tam se díváme na cenu na burze a tam se to spočítá snadno, ale je spousta firem, které na burze nejsou, a tam jsou potom ty počty daleko složitější a spolupráce s těmi miliardáři je vlastně nutná,“ poznamenal Šimůnek.

Většinou prý lidé spolupracují, někteří však o účast v žebříčku z různých důvodů nestojí. „Zhruba 15 až 20 procent lidí nespolupracuje a tam potom majetek počítáme celosvětově trochu složitěji,“ dodal Šimůnek.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme