Situace na Ukrajině zajímá i účastníky paralympiády v Soči

První trénink v dějišti paralympiády mají za sebou čeští sledge hokejisté. Vyzkoušeli si led haly Šajba a přesvědčili se také o bezpečnostních opatřeních v Soči. I tam se samozřejmě v těchto dnech mluví o situaci na Ukrajině.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krymem se snaží Putin osladit svým poddaným hořkou pilulku ztráty Ukrajiny

Krymem se snaží Putin osladit svým poddaným hořkou pilulku ztráty Ukrajiny | Foto: Darko Vojinovic | Zdroj: ČTK

Asi nikoho z české výpravy na paralympiádě v Soči nenechává situace kolem konfliktu klidným. Už během letu z Prahy byla otázka bezpečnosti jednou z těch z klíčových.

"V letadle jsme se ptali pilotů. Říkali, že odváželi asi 50 zraněných," přiblížil obránce David Motyčka. Jako jeden z nejmladších členů české sledge hokejové reprezentace vážnost situace samozřejmě vnímá. Cesty do Ruska se ovšem nebál.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sledge hokejisté se ve stínu nepokojů na Ukrajině už připravují v ruském Soči

"Je to stejné jako s Koreou. Byly tam problémy a nic se nedělo. Myslím, že to tady mají hodně zabezpečené a taky se nic nestane."

Korejci hostili zatím poslední světový šampionát. Přehlídku nejlepších týmů nic nenarušilo.

"Všichni se báli útoku Severní Koreje a stejně nic nebylo. Když jsme o problémech říkali obyvatelům Jižní Koreje, tak se tomu smáli. Nebyl ani náznak nějakého nebezpečí. Olympiáda proběhla úplně excelentně a v podobném duchu probíhá i paralympiáda," doplňuje manažer národního týmu Vladislav Hamrla.

Na paralympijských hrách chtějí medaile čeští sledgehokejisté i lyžaři

Číst článek

Aktuální situace v Rusku a samozřejmě i přímo v Soči, i s ohledem na bezpečnost účastníků Her, se podle něj nedá s rok starou zkušeností srovnat.

"Daleko větší rozruch vyvolala Korea. Tehdy spousta kluků volala na ambasádu, jestli to bude bezpečné. Byl to daleko větší frčák než při letošní paralympiádě, potažmo problémech na Krymu."

Neznamená to ale, že by současnému dění nikdo nevěnoval pozornost. Zprávy z Ukrajiny zůstávají na pomyslném žebříčku hodně vysoko.

"Všichni vnímáme zprávy z médií a určitě nás to nedělá klidnými. Jde o blízkou oblast a situaci budeme sledovat dál. Kdyby došlo k válce, tak to chod paralympiády asi ovlivní," domnívá se trenér Jiří Bříza.

Zabezpečení odpovídá tomu olympijskému

Nikdo si podobný scénář nepřeje. O to víc jsou na místě bezpečností opatření během paralympiády. Přinejmenším na stejné úrovni jako v případě zimních olympijských her.

"Jsou úplně stejné. Já je znám i z cestování do jiných států a my jsme pro takové věci, protože bezpečnost je na prvním místě," uzavírá téma bezpečnosti Jiří Bříza.

Pavel Petr, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme