Neštěstí, které cloumá Ukrajinou, se promítá i do srazu fotbalové reprezentace

Osmnáct fotbalistů se sešlo na srazu českého národního týmu. Ve středečním utkání proti Norsku se budou chtít ukázat novému trenérovi Pavlu Vrbovi. Dva z nich ale mají také hodně mimofotbalových myšlenek a starostí. Tomáš Hübschman a Ondřej Mazuch přijeli totiž na reprezentační sraz z Ukrajiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Hübschman působí ve vzdáleném Doněcku, nepokoje se ho tak zatím dotkly jen zrušením celého kola ukrajinské ligy

Tomáš Hübschman působí ve vzdáleném Doněcku, nepokoje se ho tak zatím dotkly jen zrušením celého kola ukrajinské ligy | Zdroj: ČTK

"Mrzí mě to kvůli lidem, kteří v tom musí bohužel žít. Ne všichni jsou přesvědčení, že co se teď děje, je dobré."

Z povídání Tomáše Hübschmana snadno poznáte, ve které části Ukrajiny už desátý rok žije a hraje fotbal. V Doněcku má kyjevský převrat a všechno, co s sebou přináší, malé pochopení a tím pádem oproti jiným částem země i relativně slabý dopad na lidi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Napětí na Ukrajině se zasáhlo i české fotbalové reprezentanty

Fotbalisté v Šachtaru Doněck, za který Hübschman hraje, události na Krymu i ve zbytku země zatím pocítili jen zrušením celého kola ukrajinské ligy.

"V Doněcku byl zatím klid a žádný problém, co se týká demonstrací, nebyl. Neřeším to, co nemůžu vyřešit sám, takže nemá smysl brát si takové věci do hlavy. Zatím nám zrušili první kolo, takže někteří hráči odjeli za národními týmy a zbytek pokračuje v tréninku."

Neznamená to ale, že by fotbalisté působící na Ukrajině, ale mimo epicentra neklidu, žili v bublině a byli komunitou, které se problémy téhle země nedotýkají.

Čeští fotbalisté se schází před zápasem s Nory, trenér Vrba si pomáhá magnety

Číst článek

"Někteří mají rodiny v Kyjevě, takže když byly ty největší protesty, tak se zajímali," říká druhý z českých reprezentantů nominovaných k zápasu proti Norsku, který se živí fotbalem na Ukrajině - obránce Dněpropetrovsku Ondřej Mazuch.

On i Tomáš Hübschman se po středečním utkání národního týmu budou muset na Ukrajinu jakožto zaměstnanci tamních klubů vrátit a budou čekat na chvíli, kdy se znovu v zemi začne hrát fotbal, což bývá často barometrem toho, že nejde o životy a zdraví a lidé zase mají chuť a potřebu se bavit.

I když jim samotným žádné bezprostřední nebezpečí nehrozí, není Hübschmanovi s Mazuchem co závidět, což nejlépe vystihuje postoj dalšího reprezentanta, který z problematického regionu v zimě odešel.

Suchý je rád, že v Rusku už nehraje

Obránce Marek Suchý přestoupil ze Spartaku Moskva do Basileje a teď si může blahopřát, že nemusí cestovat do Ruska, které pořádá paralympijské hry, ale zároveň i vojenské manévry na Krymu.

"Je to věc, kvůli které jsem přesun samozřejmě nedělal, ale když to teď vidím, tak si říkám, že to tak asi mělo být. Jsem rád, kdybychom tam teď, při všem, co se děje, měli být s rodinou, tak by to určitě příjemné nebylo.“

Takhle teď může Marek Suchý přemýšlet výhradně o tom, jak ve středu čelit norským fotbalovým útočníkům.

Jan Kaliba, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme