Ve Zlíně začal soud s viníky metanolové kauzy, některým hrozí až doživotí

Přesně rok a půl poté, co zemřel první člověk, otevřel metanolovou kauzu Krajský soud ve Zlíně. V hlavní zlínské větvi figuruje deset obžalovaných. Za smrt téměř čtyř desítek lidí hrozí některým z nich i doživotní trest.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krajský soud ve Zlíně začal projednávat metanolovou kauzu hlavní, takzvané zlínské větve, na snímku obžalovaný Tomáš Křepela

Krajský soud ve Zlíně začal projednávat metanolovou kauzu hlavní, takzvané zlínské větve, na snímku obžalovaný Tomáš Křepela | Zdroj: ČTK

Vesměs se obžalovaní přiznávali k nelegálnímu míchání alkoholu, k odebírání a distribuci pančovaného lihu i ke krácení daně. Zásadně popírají, že by věděli o přítomnosti metanolu ve směsích. To ale jejich vinu nezmenšuje, vzkázal státní zástupce Roman Kafka.

„Věděli, že přebírají směs či alkoholické nápoje neprověřeného původu, věděli, že to posílají do oběhu, který nebyl státem kontrolován a museli být srozuměni s tím, že tato směs z neprověřeného zdroje může být zdravotně závadná," uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti ze přímo Zlína zjišťovala Andrea Kratinová

Zmocněnci nárokují škodu ve výši téměř 100 milionů korun. Taková škoda vznikla pozůstalým, lidem kteří přežili s trvalými následky, nemocnicím nebo pojišťovnám.

Hned za pět z nich u soudu orodovala zmocněnkyně Miluše Tinková. V úhradu více než 14ti milionů korun spíš nedoufá.

„Tak to se necháme spíše překvapit, všichni jste slyšeli předsedu senátu, jak to tam vypadá, jaká je výše všech uplatněných nároků na náhradu škody," popsala.

Obhájce Josef Kapušňák doufá, že jeho klientovi soud uloží trest pod spodní hranicí pěti let. Také proto, že prý od prvopočátku s policií spolupracuje a pomohl ji přivést na stopu hlavních viníků.

Na adresu obžaloby nešetřil chválou. Podle něj je precizní a jasná.

„Obdivuji státního zástupce, že tak obsáhlou obžalobu napsal tak, jak napsal. Je jasná, průkazná, nemám k tomu žádné výhrady. Je to otázka dalšího řešení u soudu, jak bude obžaloba projednána, a jaké budou tresty,“ řekl.

Výslech tří údajných hlavních viníků proběhne ve středu.

Andrea Kratinová, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme