Stropnický si nedokáže představit, že by se Rusové podíleli na dostavbě Temelína

Intervence na Krymu ohrožuje zájem ruských firem, které se ucházejí o zakázku na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) si podle svých slov dokáže dost těžko představit, že by třetí a čtvrtý blok elektrárny dostavěly právě ruské společnosti. Podle premiéra Bohuslava Sobotky ale nemůže Česko kvůli dění na Ukrajině zastavit obchodní vztahy s Ruskem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO v reakci na situaci na Ukrajině řekl, že je pro něj těžko představitelné, že by ruské společnosti dostavěly třetí a čtvrtý blok Temelína.

„Rusko se posunulo z rodiny předvídatelných, demokratických států a své zájmy uplatňuje prostředky, které lze považovat za nepřípustné,“ vysvětluje Stropnický.

Podobně to vidí také ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier z ČSSD, ten prý ale vyslovil jen svůj osobní názor.

Podle předsedy vlády Bohuslava Sobotky z ČSSD ale nejde, aby Česko zastavovalo své obchodní vztahy s Ruskem.

„Není možné si představovat, že spálíme všechny mosty a kvůli této krizi zrušíme všechny obchodní vztahy s Ruskem,“ oponuje Sobotka.

Pražský hrad předpokládá, že současný tendr skončí bez vítěze, podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka bude vyhlášen nový.

„Měl by být vyhlášen nový tendr, do kterého by se mohla přihlásit francouzská Areva nebo jihokorejský investor,“ vyjmenovává.

Kromě česko-ruského konsorcia se o zakázku uchází ještě americko-japonský koncern Westinghouse.

Květa Moravcová, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme