Kypr schválil privatizaci státních firem. Od mezinárodních věřitelů dostane další půjčku

Kyperský parlament schválil zákon o privatizaci státního majetku. Jeho přijetí bylo podmínkou pro získání dalších peněz ze záchranného programu mezinárodních věřitelů. Bez nich by země zbankrotovala. Poslanci o normě rozhodovali podruhé, původní návrh parlament minulý čtvrtek odmítl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kyperský parlament bude napodruhé hlasovat o privatizaci státních podniků. Před jeho budovou se očekávají bouřlivé demonstrace stejně jako minulý týden

Kyperský parlament bude napodruhé hlasovat o privatizaci státních podniků. Před jeho budovou se očekávají bouřlivé demonstrace stejně jako minulý týden | Zdroj: Reuters

Energetické podniky, telekomunikace a přístavy. Bez jejich privatizace by Kypr nedostal ze záchranného programu další půjčku ve výši 236 milionů eur (6,5 miliardy korun).

Prodejem elektrárenské společnosti a dalších státních firem chce vláda získat půl druhé miliardy eur, asi 40 miliard korun.

Minulý čtvrtek zákonodárci prodej státních podniků těsně neschválili. Napodruhé už zákon prošel.

Zaměstnanci státních firem protestují

Proti ostře vystupují zaměstnanci státních firem, na protest vypínají energetici v zemi elektrický proud a čekají se bouřlivé demonstrace.

„Takzvaná trojka věřitelů říká, že není jiná možnost. Zaměstnanci si to ale nemyslí. Chceme privatizaci alespoň odložit,“ říká šéf odborů v energetice.

„Tento zákon připraví spoustu lidí o práci. Udělala se tu řada špatných rozhodnutí, nevím, proč bychom za ně měli platit právě my,“ stěžuje si muž, který ve státní telekomunikační firmě pracuje pětadvacet let. Teď se bojí, že přijde o práci.

„Smyslem je zvýšit efektivitu. Změnit způsob naší práce. O to tady jde především,“ tvrdí však ekonom Bernard Muczyk.

Jaromír Marek, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme