Praha má opět jen jeden volební obvod. Shodla se na něm většina zastupitelů města

Pražané budou v podzimních komunálních volbách hlasovat v jednom volebním obvodu. Zastupitelé tak zrušili kritizované rozdělení hlavního města na sedm volebních obvodů - kvůli němu se v roce 2010 nedostaly na magistrát menší strany. Nově se tak hlavní město počtem zastupitelů přiblíží ostatním krajům. Mandátů tu bude nově 65 namísto současných 63.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Začalo druhé kolo voleb do Senátu

Začalo druhé kolo voleb do Senátu | Foto: Filip Jandourek

V Praze se volební systémy mění poměrně často. Naposledy před minulými komunálními volbami v roce 2010, kdy bylo hlavní město rozděleno na sedm volebních obvodů.

Politolog a ředitel Institutu politologických studií Univerzity Karlovy Petr Jüptner považuje takové dělení za sporné.

„Zákon tuto možnost českým obcím přiznával a přiznává. Tuto možnost české obce prakticky nevyužívají. Vytváření volebních obvodů v Praze je záležitost velmi kontroverzní a problematická.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O znovuzavedení jediného volebního obvodu v Praze mluvila Veronika Štefanová

„Do systému se dostávají většinové prvky, sníží se možnost zastoupení malých politických stran v zastupitelstvu. Na druhou stranu se na ten systém můžeme dívat jako na efektivnější, protože díky menšímu počtu aktérů je snazší sestavit koalici,“ připomněl Petr Jüptner.

„Velké strany v Praze, zejména tedy v minulosti občanský demokracie, využívaly možnost zřízení volebních obvodů k maximalizaci svého volebního zisku,“ uzavřel politolog Jüptner.

Rozdělení v roce 2010 iniciovali občanští demokraté. Malé strany je za to kritizovaly. Kvůli novému systému se totiž do zastupitelstva nedostaly.

Polemika zůstává

Předseda klubu ODS Rudolf Blažek i přesto považuje dělení na volební obvody za přehlednější. Jejich sjednocení ale podpořil:

„Možnost rozdělení na volební obvody v obcích je správná, protože když si představíte jednu volební plachtu s pětašedesáti jmény a těch stran je tam dvacet, tak je to nějakých 1300, 1500 jmen. Když to rozdělíte na pět nebo sedm dílů, tak to je ta logika.“

„Já jsem přesvědčen, že není třeba absolvovat další kola takových diskusí. Bude jeden obvod, já rozumím tomu číslu pětašedesát, protože se to blíží tomu číslu v krajských volbách,“ řekl Blažek.

O jeden volební obvod usilovali hlavně sociální demokraté. Místopředseda klubu ČSSD Karel Březina potvrdil, že také chtějí, aby se do zastupitelstva hlavního města volilo ve stejnou dobu a stejným způsobem jako v ostatních krajích:

„Myslíme si, že když to uzákoníme v zákoně, který bude platit ne jenom jedno rozhodnutí pro jedno zastupitelstvo, tak to bude mnohem lepší. jsme předložili zákon do poslanecké sněmovny o této změně.“

Tento návrh nepodpořili ani zastupitelé z ODS ani z Top 09.

„Mám zásadní problém s tím, aby v Praze byly odděleny volby do zastupitelstva a městských částí. Protože první rok se budou všichni seznamovat, druhý rok budou připravovat volby a tak se to bude střídat do nekonečna,“ řekl náměstek primátora Jiří Vávra z Top 09.

Praha tak nadále zůstává výjimkou jak mezi kraji, tak i obcemi. Jako jeden volební obvod teď dává větší šanci malým politickým stranám. Potvrzuje to i politolog Petr Jüptner:

„Očekávat můžeme to, že v zastupitelstvu bude větší počet stran, než jak jsme byli doposud zvyklí. Takže to nebudou čtyři subjekty, ale bude to šest subjektů.“

Vše pak bude záležet na tom, jak dopadnou koaliční jednání. S velkou pravděpodobností to ale nebude jen jedna strana, která jim bude dominovat.

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme