Z Dlouhé Vsi brzy zmizí jedna z dominant obce. Kulturní dům čeká demolice

Kulturní dům v Dlouhé Vsi letos stojí rovných padesát let. Místo oslav a připomenutí toho, co se v něm všechno odehrávalo, ale půjde k zemi. Budova už je přes patnáct let zavřená, což se podepsalo na jejím stavu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dlouhá Ves

Dlouhá Ves | Foto: David Havlena

Když si lidé v Dlouhé Vsi v roce 1964 postavili v Akci Z kulturní dům, určitě netušili, že jeho životnost bude tak krátká. Sál s kapacitou šest stovek diváků přitom tehdy zdaleka nevyužívali jen místní.

„V té době to byl jeden z nejmodernějších sálů na okrese. Hrála se tu druhá liga košíkové, pořádala se tady spousta okresních soutěží a akcí,“ vzpomíná starosta Dlouhé Vsi Jiří Vichr.

Kulturní dům na počátku 90. let obec prodala. Nový majitel ho ale nedokázal komerčně využít a budova od té doby chátrala. Dlouhá Ves ji tedy před sedmi lety odkoupila zpět s tím, že ji opraví. Náklady na rekonstrukci už ale byly tak obrovské, že od záměru upustila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kulturní dům v Dlouhé Vsi čeká demolice. Podrobnosti zjišťovala reportérka Jitka Englová

„Do kulturního domu zatékalo a zatéká do teď, má propadlé stropy, nefunguje elektrika a topení. V dnešní době už tento sál je pro obec Dlouhá Ves nepotřebný,“ popisuje současný stav starosta.

Kulturní dům tedy čeká demolice. Hned na to ale obec připraví projekt na stavbu nového, přiměřeně velkého kulturního centra a bude se pokoušet získat nějakou dotaci. Bez ní totiž se do stavby nepustí.

„Areál je vlastně dominantou Dlouhé Vsi, protože jsou tam hřiště, tělovýchova tam má nové šatny, je tam požární zbrojnice, takže jsme uvažovali o tom, že bychom tam v budoucnu určitě zkusili postavit nějaké menší zařízení s kapacitou tak 120 lidí,“ přiblížil Jiří Vichr.plány obce.

Zchátralá budova zmizí do konce dubna, místním chybět nebude

Opuštěná chátrající budova se nelíbí ani místním, třeba Zdence Bierlové. „Na jednu stranu je to škoda, na druhou stranu už je to tady léta zpustlý,“ říká.

A podobně to vidí i vedoucí zdejší prodejny Dita Choulíková. „Nemám k němu žádný vztah, protože tu bydlím asi deset let, a rozhodně to hyzdí obec,“ míní.

Kulturní dům chce obec zbourat do konce dubna a demoliční práce přijdou zhruba na 2,5 milionu korun.


Zvětšit mapu

Jitka Englová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme