Putin: Rusko nepoužije svou vojenskou sílu na Ukrajině, pokud nebude muset

„Moskva nechce použít na Krymu ozbrojenou sílu, i když taková krajní možnost existuje,“ prohlásil dnes ruský prezident Vladimir Putin v první besedě s novináři po vpádu ruských vojsk na Krym. Rusko si podle něj vyhrazuje právo využít všech prostředků k ochraně ruských obyvatel nejen na Krymu, ale i v ruskojazyčných regionech na východě Ukrajiny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin | Zdroj: ČTK

Možnost případné intervence si prý Rusko vyhrazuje i na východě Ukrajiny, pokud by tam nastalo bezpráví. Každá taková vojenská akce by podle Putina byla legitimmní a v rámci mezinárodního práva.

„Nás hlavně znepokojuje šíření neonacistů, nacionalistů a antisemitů v zemi. Jestli nás lidé poprosí o pomoc, a prezident Janukovyč už to udělal, máme právo užít všechny dostupné prostředky abychom pomohli těmto obyvatelům,“ řekl Putin.

Přehrát

00:00 / 00:00

Putinovo vystoupení k situaci na Ukrajině sledoval redaktor Jan Prokeš

Putin prý sesazeného prezidenta Janukovyče považuje dál za hlavu sousedního státu. „Byl to protiústavní převrat a uchopení moci, sám jsem ty události dosud zcela nepochopil, Viktor Janukovyč zůstává legitimním prezidentem země, přestože už nemá žádnou moc,“ prohlásil Vladimir Putin.

Narážel na to, že někdejší ukrajinská opozice převzala moc poté, co s Janukovyčem uzavřela dohodu, která se o jeho okamžitém konci nezmiňovala.

S Janukovyčem se prý Putin nedávno setkal. „Před dvěma dny jsem ho viděl – byl živ a zdráv. On se ještě nastydne na pohřbu těch, kdo ho teď pohřbívají,“ popřel Putin spekulace o Janukovyčově smrti.

Janukovyč požádal Moskvu o vojenskou pomoc, Putin ukončil manévry na západě Ruska

Číst článek

Řekl však také, že podle něj už Janukovyč nemá politickou budoucnost.

V souvislosti s vývojem na Krymu Putin popřel, že by poloostrov okupovaly ruské jednotky. Úřední budovy údajně kontrolují příslušníci krymské sebeobrany, zatímco ruští vojáci v Putinově verzi jen posílili tamní základny kvůli údajným teroristům a radikálním živlům ze západní Ukrajiny.

Ruský prezident také trochu nečekaně prohlásil, že má pochopení pro demonstranty z ukrajinského Majdanu, kteří si podle něj zaslouží skutečnou změnu ve státě zmítaném korupcí.

Ruský lídr si přeje, aby o dalším osudu Ukrajiny rozhodli lidé v prezidentských volbách a v referendu o nové ústavě, která nesmí opomíjet zájmy obyvatel východních oblastí.

Šedivý: Moskva má Krym pod kontrolou

Bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý řekl Českému rozhlasu, že Rusové v současné době Krym ovládají a není třeba – pokud by ukrajinská strana nepřistoupila k nějakému silovému řešení – použít síly, kterými teď Moskva na Krymu disponuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vystoupení Vladimira Putina sledoval v Moskvě zpravodaj Martin Dorazín a situaci zhodnotil bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý

„Mírová armáda Ukrajiny čítá asi 173 000 mužů, oproti ruské, která dosahuje jednoho milionu,“ uvedl Šedivý. „Pokud by mobilizovaly obě dvě strany, tak by to byla obrovská vojska. Ale myslím, že Ukrajina může mít reálně ve zbrani tak půl milionu mužů,“ dodal.

„Je to velmi nesouměřitelné sestavení sil, jak na straně Ruska, tak Ukrajiny, a to v neprospěch Ukrajiny,“ zdůraznil Jiří Šedivý.

Moskva prý cítí potřebu legitimizovat svůj postup. „To je, proč pořád mluví o tom, že Janukovyč je legitimní prezident a obrací se k dopisu, který poslal,“ zdůraznil bývalý náčelník generálního štábu české armády Jiří Šedivý.

Ruská vojenská přítomnost na Krymu | Foto: Český rozhlas

Spojené státy pozastavily jednání o obchodu a investicích s Ruskem

Číst článek

Milan Kopp, Martin Dorazín, Robert Mikoláš, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme