Pyly začaly trápit alergiky skoro o měsíc dříve. Někomu pomáhá zmírnit příznaky pohyb

Pylová sezona letos začala o tři týdny dříve než loni. Vrcholí sezona lísky, před vrcholem je sezona olše a už v půlce března pravděpodobně začne kvést bříza. Může za to teplé počasí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Topol chlupatoplodý - samčí jehněda a listové pupeny

Topol chlupatoplodý - samčí jehněda a listové pupeny | Foto: volné dílo, Thereidshome

„Začátek pylové sezony závisí vždycky na teplotě ovzduší v průběhu zimy, ty jarní stromy potřebují nejdříve vymrznout a teprve poté začínají rašit do květu. Letos vlastně začala pylová sezona v polovině února, právě díky teplém lednu a začátku února,“ uvedl vedoucí Pylové informační služby Ondřej Rybníček.

Zatímco loni měli alergici touto dobou klid, letos už vrcholí sezona lísky, před vrcholem je sezona olše, přidává se topol a v půli března pravděpodobně rozkvete bříza coby nejsilnější jarní alergen. Její příchod se dá odhadnout také podle situace v zahraničí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o předčasném začátku pylové sezóny natočila redaktorka Martina Pelcová

„Víme, že pylová sezona u většiny rostlin postupuje od jihu Evropy k severu, takže se dá očekávat podle našich jižních sousedů a okamžité situace tam, co u nás bude v nejbližších dnech hrozit,“ poznamenal Rybníček.

Obsah pylových zrn v českém ovzduší měří dvanáct speciálních lapačů po celé České republice, výsledky každý týden analyzuje brněnská centrála. Česká Pylová informační služba je zveřejňuje na adrese www.pylovasluzba.cz. Alergici si mohou nechat informace posílat i na e-mail nebo mobil, aby stihli na své alergeny včas zareagovat.

Alergik Roman Hřebecký přípravu na pylovou sezonu zanedbal. Jakmile přišlo kýchání, oteklé oči a ucpaný noc, vybavil se potřebnými přípravky. Má však i jinou metodu, jak zmírnit nepříjemné příznaky.

„Můj tajný tip je, že běhám, protože fyzická zátěž vyplavuje adrenalin, který mi pomáhá snižovat dopady alergií na mě. Kdybych to věděl, tak bych začal běhat asi o týden dřív a myslím, že by to mohlo pomoct,“ poradil Roman.

Alergici by ale hlavně měli nasadit léčbu doporučenou alergologem.

Martina Pelcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme