Senioři z Prahy 2, kteří nezvládají platit nájem, najdou domov v menším bytě v Máchově ulici

Praha 2 patří mezi městské části s nejstarším obyvatelstvem. V posledních letech se proto snaží zvyšovat počet malometrážních bytů pro seniory, kteří už žijí sami a nezvládají platit vysoké tržní nájemné. Nový domov můžou najít v právě opravených domech s pečovatelskou službou v Máchově ulici. Bezbariérových bytů s vlastní toaletou i kuchyní je tam celkem 20.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Byty, dům (ilustrační foto)

Byty, dům (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Paní Bohumila Bendová si opravený byt s vlastní koupelnou, kuchyňkou a také terasou ve dvoře nemůže vynachválit.

V domě bydlí už několik let. Její novou sousedkou bude Anna Kubáčková, kterou stěhování teprve čeká. „Je mi 88 let a mám problémy s panem domácím, neboť jsem dostala výpověď,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

O malometrážní byty pro seniory v domech s pečovatelskou službou na Praze 2 se zajímala Anna Königsmarková

V Máchově ulici bydlí v naprosté většině vdovci nebo vdovy v tíživé zdravotní, finanční a sociální situaci. Tomu je podle starostky Prahy 2 Jany Černochové z ODS přizpůsobeno i nájemné.

„Je ve výši 60 korun, metr bytové jednotky plus služby, ale jsou to finanční prostředky, které pro lidi, kteří mají třeba důchod 8,5 tisíce, jsou tak akorát na to, aby z penze dokázali vyjít,“ vysvětluje. Senioři mohou navíc využívat pomoc Centra pečovatelské služby, které sídlí nedaleko.

„Je tu možnost donášky nebo dovážky obědů z Centra sociálních služeb Praha 2, které má sídlo nedaleko v Máchově 14, takže jak obědy, tak další pomoc pečovatelské služby je hned za rohem,“ dodává ředitelka humanitárního odboru městské části Hana Dostálová.

Dědictví nebo spor s majitelem bytu? Problémy seniorů v Plzni řeší právník zdarma

Číst článek

Praha 2 má celkem čtyři domy s pečovatelskou službou. Dohromady tak může starým lidem nabídnout 52 malometrážních bytů, několik z nich je i pro manželské páry. Oprava domů v Máchově ulici vyšla na 30 milionů korun.


Zvětšit mapu

Anna Königsmarková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme