Na sídlištích v Hradci chybí parkovací místa, auta brání v práci hasičům

V Hradci Králové chybí na sídlištích tisíce parkovacích míst. Normy ze 70. a 80. let nepočítaly s ohromným nárůstem automobilové dopravy, a tak lidé parkují, kde se dá. Třeba i na zeleni nebo v křižovatkách. Odstavená auta navíc často komplikují práci hasičům. Magistrát bude řešení situace stát stamiliony korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

parkování České Budějovice

parkování České Budějovice | Foto: Jana Matznerová

„Když přijedeme, tak tu místo není. Jezdíme do vedlejších ulic, jenže je to pro nás všechno daleko,“ popisují situaci na sídlišti v malšovické Písečné ulici manželé Kvapilovi.

Jenže už dávno nejde jenom o komfort obyvatel bytových domů. Velký problém je při hašení požárů. „Hlavně v odpoledních a večerních hodinách nemají lidé na sídlišti ani kde zaparkovat, a když potřebujeme projet, je to velký problém, hlavně pro výškovou techniku,“ říká hradecký hasič Jiří Bartoš.

Staré normy počítaly jedno auto na pět obyvatel. Ty současné už požadují na pět obyvatel tři parkovací místa. Magistrát problém řeší.

Přehrát

00:00 / 00:00

O řešení problému s parkováním na sídlištích v Hradci Králové se zajímal Jiří Fremuth

„Jak v územním plánu, tak na základě pozdějších koncepčních dokumentů máme vymezeny plochy pro budoucí parkovací domy i pro budoucí parkoviště,“ listuje plány na pětici parkovacích domů na Moravském předměstí Sever hlavní městský architekt Petr Brůna.

A podobně by se měl problém s parkováním řešit i na dalších sídlištích. Na klasická parkoviště prostě už není místo. Parkovací domy ale budou stát stovky milionů korun. Kdo je zaplatí a jak budou fungovat, v tom ještě není zcela jasno.

„Možností je několik. Lidé by si to mohli najmout, koupit a tak dále, mohlo by to stavět město nebo soukromý investor, nebo v případě dalších etap rekonstrukce Benešovy třídy by to mohlo být hrazeno z dotačních titulů, pokud to budou umožňovat,“ vyjmenovává náměstek primátora pro investice Jindřich Vedlich z TOP 09.

Město se ale nechce zaměřit jen na silniční provoz - zatraktivnit chce také hromadnou dopravu nebo cyklistiku. Chce proto letos přesně definovat dopravní politiku a problém řešit systémově.

Jiří Fremuth, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme