Radnice chce Trojické údolí ve Slezské Ostravě změnit na centrum rekreace a sportu

Zanedbané, opuštěné, plné černých skládek i kontaminované půdy. I tak se dá popsat Trojické údolí ve Slezské Ostravě. Dříve tam fárali horníci a dýmila koksovna. Lokalita je vzdálená od centra Ostravy jen asi kilometr a teď se má začít měnit. A to tak, aby se tam vešli cyklisté, chodci, koně, lodě, hřiště či odpočinkové plochy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ostravská halda Ema

Ostravská halda Ema | Foto: Silvie Mikulcová

„Cyklostezky, záchytná parkoviště, obrovský bikepark, kde se bude moci vyřádit mládež,“ ukazuje na studii celého údolí slezskoostravský radní Miroslav Vrána z ČSSD.

Na své si přijdou i příznivci technických památek - část z 65 starých hornických štol totiž bude zpřístupněna. „Například Korunní princ. Všechno jsou to štoly, které budou zpřístupněny a povede po nich naučná stezka, kde se občané seznámí se zahájením těžby v Ostravě,“ popisuje radní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o plánované změně Trojického údolí ve Slezské Ostravě na centrum rekreace a sportu zjišťovala Iva Havlíčková

V Trojickém údolí jsou ze strany od Slezskoostravského hradu vidět pozůstatky koksovny, kusy suti i navezené odpadky.

Jedno místo ale láká turisty už teď - na stále doutnající haldu Ema se jich ročně vypraví tisíce. Pravidelně tam chodí i paní Jana.

„Na Emu není možné jít nějak kulturně. Takže dojíždíme po hlavní cestě a pak jdeme údolím směrem k haldě. Jestli to tu bude nějak jinak, tak to přivítáme,“ říká.

Nově vybudované stezky a chodníky by měly údolí více otevřít lidem. Radnice má na to od ministerstva financí přislíbeno čtvrt miliardy korun.

„Předpokládáme, že projektová práce, územní řízení i majetkové věci by měly být v tomto roce vypořádané, a v příštím roce by se mohlo začít kopat,“ dodává radní Miroslav Vrána.

Další tři čtvrtě miliardy korun přitom má stát vyčištění kontaminované zeminy. A to až do čtrnáctimetrové hloubky. To má na starosti státní podnik Diamo.


Trojické údolí

Simona Bartošová, Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme