Sobotkův kabinet se za měsíc vládnutí zbavil 82 vysokých úředníků

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) výrazně změnila státní správu. Za jediný měsíc vládnutí se koaliční ministři zbavili 82 klíčových státních úředníků. Vyplývá to ze zjištění Radiožurnálu, který prověřil všechny resorty. Nejvíc lidí se vyměnilo na ministerstvu zdravotnictví a životního prostředí. Sobotkův kabinet se tak vyrovná počtu personálních změn, které u svých předchůdců kritizoval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr školství Marcel Chládek a premiér Bohuslav Sobotka na zasedání vlády

Ministr školství Marcel Chládek a premiér Bohuslav Sobotka na zasedání vlády | Zdroj: ČTK

Nejvíc - 13 klíčových úředníků - vyměnil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD. Mezi nimi také ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Celkem 12 šéfů muselo opustit ministerstvo životního prostředí, z toho čtyři náměstci.

V resortu zemědělství muselo opustit posty sedm lidí, naposled ředitel Státního pozemkového úřadu. Ministr Marian Jurečka z KDU-ČSL personální změny hájí:

Přehrát

00:00 / 00:00

Na personální změny po nástupu Sobotkova kabinetu se zaměřila redaktorka Lenka Jansová

„Z důvodu toho, aby ten nejužší tým ministra tvořili lidé, které ministr zná a může jim věřit. Jedná se o ředitelku kabinetu ministra, ředitele personálního oddělení, ředitele odboru komunikace, změny na pozici vedoucího oddělení kanceláře ministra,“ říká Jurečka.

Ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO stihl za měsíc odvolat z vysokých funkcí celkem osm lidí, a to prý není příznivec velkých personálních změn:

„Rozhodně se nezbavujeme odborníků, zbavujeme se nejrůznějších protekčních a politických nominantů nebo lidí, kteří prostě svoji práci nedělají dobře,“ tvrdí Stropnický.

Premiér personální smršť nekomentuje

Tři náměstci a čtyři ředitelé odborů museli opustit ministerstvo pro místní rozvoj, čtyři vysocí úředníci ministerstvo práce a sociálních věcí a stejný počet i resort financí. Současný premiér Bohuslav Sobotka přitom loni v srpnu kritizoval podobně radikální zásahy vlády Jiřího Rusnoka:

„Určitě by prospělo politické kultuře, pokud by s těmi zásadními změnami vyčkali na hlasování o vyjádření důvěry,“ řekl tehdy šéf ČSSD. Teď Radiožurnálu jen přes svého mluvčího vzkázal, že téma nebude komentovat.

Ministerstvo kultury opustilo podle vyjádření úřadu sedm vysoce postavených úředníků.

Naopak další věc, která se vyčítala Rusnokovu kabinetu, a to zadávání tendrů bez výběrového řízení, je zatím tabu. Oslovená ministerstva informovala, že nezadala ani jediný.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme