It’s Oscar Time! Irská sázková kancelář čelí kritice za vypsané kurzy na proces s Pistoriem

Kritice za problematickou reklamu a snahu vydělat na mrtvých čelí irská sázková kancelář Paddy Power. Ta vypsala kurzy na výsledek procesu s jihoafrickým atletem Oscarem Pistoriem, který je obžalovaný z vraždy své přítelkyně. Vznikla už také petice proti sázkové kanceláři.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oscar Pistorius u soudu v Pretorii

Oscar Pistorius u soudu v Pretorii | Zdroj: Reuters

„Hej, chlape, chceš si vsadit?! Udělám to za Tebe. Případ úkladné vraždy – vinen či nevinen. Když odejde od soudu coby nevinný, dostaneš svoje peníze zpátky,“ takhle láká Paddy Power potenciální klienty k uzavření sázky na případ Oscara Pistoria.

V grafické podobě použila irská kancelář slavnou sošku, kterou dostávají držitelé Cen americké filmové akademie, opatřila jí hlavou jihoafrického sportovce a opatřila titulkem „It’s Oscar Time,“, Je doba Oscarů.

Další text je taky poněkud nechutnou narážkou na tělesné postižení Oscara Pistoria, který má místo nohou protézy: „Money back, if he walks,“ dostanete peníze zpátky, jestliže obžalovaný od soudu odejde – myšleno coby nevinný.

Handicapovaný atlet Oscar Pistorius je stíhán kvůli vraždě své přítelkyně Reevy Steenkampové z února loňského roku. Šestinásobný paralympijský vítěz vinu odmítá. Tvrdí, že přítelkyni zastřelil omylem, protože ji považoval za zloděje.

Veřejnost reklama pobouřila. Britskému úřadu pro kontrolu reklamy (ASA) už přišlo 46 stížností. Na světě už je taky petice, kterou podepsalo během krátké doby 110 tisíc lidí. Iniciátorkou je paní Jean Hatchetová, sama oběť domácího násilí.

„Bereme to jako skutečnou urážku a dáváme to na vědomí touto peticí. Ženy tvoří 51 procent obyvatel téhle země a je načase, aby se nám začalo naslouchat. Že chce někdo finančně vydělat na smrti ženy, nás prostě pobuřuje,“ říká Hatchetová.

Sázková kancelář odmítá kontroverzní reklamu stáhnout a hodlá i dál nabízet sázky na proces s jihoafrickým atletem. Argumentuje tím, že nevytváří prostor pro sázky na domácí násilí, že se jedná čistě jen o výsledek procesu, že má dlouho tradici ve vypisování kurzů na zpravodajské události.

Je třeba říct, že Paddy Power má kontroverzní pověst a hodně ráda provokuje. V minulosti vypsala sázky na případnou vraždu Baracka Obamy, na možné vyhynutí ledních medvědů nebo na to, které živočišné druhy vyhynou jako první v souvislosti s havárií ropné plošiny v Mexickém zálivu.

Její reklamy jsou plné sporných momentů a některé se musely stáhnout z britského nebo amerického trhu.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme