Přes 60 britských firem chce v Brně dojednat lukrativní obchody s českými podniky

Do Česka přijela historicky největší obchodní mise z Velké Británie. Více než 60 tamních podniků chce s českými firmami spolupracovat v klíčových oblastech průmyslu. Zajímají se třeba o strojírenské výrobky, které tvoří významnou část českého vývozu do Spojeného království, a přitahuje je i oblast informačních technologií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tesco

Tesco | Foto: Marián Vojtek

Britské společnosti mají na co navázat. Na českém trhu podnikají zavedené firmy, například potravinářské nebo oděvní řetězce. Vzájemný obrat obou zemí se od roku 2000 více než zdvojnásobil. Britové chtějí podle britské velvyslankyně v Česku Jan Thompsonové hodnotu vzájemného obchodu ještě zvýšit.

„V Česku působí řada britských podniků, například Tesco, Vodafone nebo Marks & Spencer. Některé z nich mají sídlo v Praze pro celý středoevropský region. Vidíme ale, že zdejší trh má stále velký potenciál. Cílem brněnské konference je podpořit britský vývoz do Česka,“ říká velvyslankyně Thompsonová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do Česka přijela obří obchodní mise z Británie. Podrobnosti zjišťoval Jan Beneš z ekonomické redakce

Britské firmy láká hlavně energetika a strojírenství, se kterým mají české podniky dlouhodobou zkušenost.

„Zdejší podniky také umí vyrobit kvalitní zařízení pro ropný průmysl. To je další oblast, ve které mohou Česká republika a Británie spolupracovat,“ upozorňuje britský ministr obchodu a investic Lord Livingston.

Britové také chtějí, aby investice na jejich trhu zvýšily i české firmy, zejména v oblasti informačních technologií. Právě proto přijeli britští podnikatelé do Brna, kde má sídlo část českých IT společností.

A ostrované plánují oslovit i podniky, které poskytují telekomunikační služby.

Brity zajímá i Polsko a Slovensko

Britská delegace při své misi už zamířila také do Polska a chystá se na Slovensko. Ekonom a děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Miroslav Ševčík se domnívá, že Česko je pro investory přitažlivější.

„Máme vyspělejší technologie, jsme přece jen lepší i v té kvalifikované pracovní síle a máme třeba – byť na to sami nadáváme – lepší dálniční síť. Než je tomu v Polsku anebo na Slovensku,“ podotýká Ševčík.

Naopak rezervy vidí ve vztahu politiků k byznysmenům, v oblasti daní i obecně v častém měnění podmínek pro podnikání.

Přehrát

00:00 / 00:00

O přitažlivosti Česka pro investory mluvil ekonom Miroslav Ševčík

Čitelné prostředí je podle něj účinnější než případné investiční pobídky.

„Víme, že vznikla celá řada zón, které se později vyprázdnily, nebo ti, kteří dostali ty pobídky, tak je využili, a nakonec stejně s výrobou odešli někam jinam, protože našli lepší podmínky. Daleko lepší je vytvořit stabilní prostředí tak, aby bylo dlouhodobě stabilní a aby mohli byznysmeni počítat s těmi faktory, které se nastaví,“ dodává Ševčík.

Jan Beneš, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme