Na startu sjezdu jsou všichni bledí, říká paralympionik Oldřich Jelínek

Olympijské sjezdovky v ruském Soči naháněly strach mnohým zdravým lyžařům, a stejné je to i teď v případě sportovců s tělesným postižením na paralympiádě. Potvrzuje to i zkušený český závodník na monoski Oldřich Jelínek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Závodník na monoski Oldřich Jelínek

Závodník na monoski Oldřich Jelínek | Foto: Tomáš Lisý

„Mám paraplegii a jsem v nejtěžší kategorii sedících. Ten hendikep je takový, že nemáme moc šancí na prudkých kopcích dojíždět slalomy,“ vysvětlil Oldřich Jelínek.

„Když je ten kopec rozbitý a prudký, tak nemáme šanci. Dávají nás na pořád prudší kopce a když se dojíždí závod, tak jsme po trati rozesetí jako korálky a říkáme si, že vyhrál ten, kdo dojel dál,“ říká s notnou dávkou nadsázky muž, který na paralympiádě startuje podruhé.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Oldřichem Jelínkem mluvil v Soči Pavel Petr

Poprvé to bylo před čtyřmi lety ve Vancouveru. Strach prý rozhodně při závodech nevnímá. Na mistrovství světa se ovšem nedávno přesvědčil o tom, jak potřebný je respekt.

„Cílový hank byl opravdu prudký. Udělal jsem brzdící manévr, který byl nebezpečnější, než kdybych to tam poslal jako všichni ostatní,“ říká Jelínek o závodě, ve kterém mu sekunda scházela k osmému místu, ale skončil šestnáctý.

Pro lyžujícího vozíčkáře je nejdůležitější, jak umí rozumně vyhodnotit situace a uvědomit si, co ještě zvládne. Proto Oldřich Jelínek nemyslí na medaili a bude spokojený s umístěním do 16. místa.

Pět postelí na pokoji a dvě různé vlajky, tak bydlí v Soči čeští sledgehokejisté

Číst článek

„Jde to s věkem. Je mi 45, před deseti lety jsem o tom ještě nepřemýšlel, teď o tom přemýšlím dost. Ale mají to tak všichni. Vidím to na startu, jak jsou všichni bledí a když se pak bavíme v cíli, tak jsou šťastní,“ dává nakouknout do zákulisí český paralympionik.

Paradoxně nejtěžší místo pro lyžaře je při sjezdu na paralympiádě krátce po startu. Už tam se může rozhodnout. „Když ho překonám, není důvod nepokračovat. Ale kdybych cítil, že jde o zdraví, tak mám před sebou ještě čtyři závody, takže proč riskovat,“ plánuje Jelínek.

Důležitá bude také kvalita sněhu a samozřejmě počasí. Teplota dosahující až dvacet stupňů ideálním podmínkám nenahrává. „Dnes při tréninku jsem měl jen tričko, na něm kombinézu a byl jsem zpocený. Ten sníh teče a je morký,“ doplnil Oldřich Jelínek.

Pavel Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme