O Magnesii Literu se budou ucházet Binar, Rudiš či Rudčenková, celkem 24 titulů

O ceny Magnesia Litera za loňský rok se bude ucházet celkem 24 knih. Pořadatelé letos vybírali z rekordního množství přihlášených titulů. V nejsledovanější kategorii, tedy v kategorii prózy, jsou nominováni Ivan Binar, Emil Hakl, otec a syn Ludvík a Jan Němcovi, Jaroslav Rudiš a Anna Zonová. Vítězové třináctého ročníku soutěže budou známi 8. dubna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magnesia Litera

Magnesia Litera | Foto: Magnesia Litera

Jednasedmdesátiletý Binar je nominován za román Jen šmouha po nebi, pětapadesátiletý Hakl za novou knihu Skutečná událost, třiačtyřicetiletý Rudiš za prózu Národní třída a jednapadesátiletá Zonová za knihu Lorenz, zrady.

V soutěži se sešla i rodinná dvojice, otec a syn Němcovi.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nominacích na Magnesii Literu mluvil Pavel Mandys z pořadatelského sdružení Litera

Šestapadesátiletý Ludvík Němec, dlouholetý ředitel Českého rozhlasu Brno, se na literární scénu vrátil po 17 letech souborem próz Láska na cizím hrobě a třiatřicetiletý Jan Němec bodoval s rozsáhlou knihou Dějiny světla, popisující příběh fotografa Františka Drtikola.

Do letošního ročníku pořadatelé dostali rekordních 349 přihlášek, o 24 více než loni. I přes množství přihlášených knih, zdá se, kvalita neklesla.

„Nemám pocit, že by se porotci nějak pohoršovali nad úrovní současné české literatury. Rozhodně v některých kategoriích, jako je třeba kategorie knih pro děti, tam je výběr velmi těžký a konstatovali, že zrovna tento segment knižního trhu velmi roste,“ poznamenal Pavel Mandys z pořadatelského sdružení Litera.

Vítěze stejně jako nominace vybírají odborné poroty jednotlivých kategorií, vítěze v kategoriích Litera pro objev roku a Kniha roku vybírá 300 oslovených lidí z knižní branže – od univerzitních badatelů až po knihovníky a knihkupce.

Hlasovat v soutěži mohou i čtenáři, buď prostřednictvím pohlednic, které najdou v knihkupectvích, knihovnách, školách či kavárnách, nebo elektronicky na stránkách Magnesie Litery zde.

Vítězství v soutěži slibuje kromě prestiže také významné zvýšení prodejů.

„My si děláme zcela cíleně statistiky, jak se ty knihy, které zvítězily, prodávaly. V případě knihy, která vyhrála loni – Rybí krev Jiřího Hájíčka – tam se ten prodej zdvojnásobil na nějakých 12 tisíc prodaných výtisků. To už je za hranicí deseti tisíc, která je považována za hranici českého bestselleru,“ dodal Mandys.

ČTK, Zuzana Vlčková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme