Dvanáct zraněných Ukrajinců léčených v Česku se ve čtvrtek zřejmě vrátí domů

Na Ukrajinu by se mohlo vrátit asi dvanáct z 27 Ukrajinců, kteří se léčí ve třech pražských nemocnicích. Pravděpodobně odcestují do vlasti speciálem, který zítra přiveze dalších deset až patnáct zraněných. Vojenská nemocnice by mohla propustit čtyři pacienty, Všeobecná fakultní dva a Motol šest. Všichni v Česku léčení Ukrajinci jsou mimo ohrožení života.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přílet leteckého speciálu z Ukrajiny se zraněnými

Přílet leteckého speciálu z Ukrajiny se zraněnými | Foto: Filip Jandourek

„V noci 18. jsem byl na barikádách na Majdanu. K ránu jsme šli jednou z ulic z náměstí a začali na nás střílet. Jsem přesvědčený, že to byl snajpr někde na střeše. Ale neviděl jsem ho. Dostal jsem tři kulky. Do nohy, do břicha a do ramene,“ popisuje Alexandr Vasilijevič Jaščuk.

„Všechno si dobře pamatuji. Pak mě ostatní nesli do sanitky a ta mě odvezla do nemocnice v Kyjevě. Tam jsem šel hned na sál a kulky mi vyndali. Na jednotce intenzivní péče jsem pak zůstal 8 dní,“ vypráví.

Tento týden měl jít ve Všeobecné fakultní nemocnici na operaci. Ale nepůjde, protože mu lékaři zjistili infekci a napřed ji musí vyléčit. Jaščukovi je 39 let a na Ukrajině má ženu a děti. Daří se mu dobře, ale kvůli poranění nervu není jisté, jestli bude moci rukou hýbat v plném rozsahu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak probíhá léčba zraněných Ukrajinců v Česku, zjišťovala redaktorka Lenka Jansová

Na tuto komplikaci přišli až čeští lékaři - mohla ji prý způsobit i špatná kovová fixace, kterou mu na Ukrajině dali ve spěchu a má ji na rukou i na nohou pořád. Nejvážnější zranění ze všech v Česku léčených Ukrajinců má šestnáctiletý chlapec, v Motole může zůstat i několik měsíců.

Podle mluvčí nemocnice Pavlíny Dankové mu kvůli zánětu stále hrozí amputace nohy. „Ty prognózy jsou v tuto chvíli tak 50 na 50. Pořád ještě se lékaři nevzdávají, říkají, že už viděli i horší situace, kdy se jim ještě podařilo končetinu zachránit. Ale nedá se vyloučit, že k amputaci bude muset dojít,“ informuje.

Ještě dnes večer by měla vláda rozhodnout o vyslání speciálu pro další zraněné. Premiér Bohuslav Sobotka už dřív řekl, že uvolnit na léčení víc peněz z humanitárního programu MEDEVAC by neměl být problém.

Evropská komise navrhuje pomoc pro Ukrajinu za víc než 300 miliard korun

Číst článek

„Jsme jako Česká republika připraveni pokračovat v humanitární pomoci Ukrajině, pokud to bude zapotřebí, včetně pokračování programu MEDEVAC, pokud by to po České republice bylo ze strany Ukrajiny žádáno,“

Vláda by večer měla řešit také to, jak pomáhat Ukrajině dlouhodobě.

Lenka Jansová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme