Nadjezd spojí Poděbrady v jeden celek. Neustálé čekání u železničních závor se stane minulostí

Desítky let čekaly Poděbrady na chvíli, až se konečně najdou peníze a začne stavba železničního nadjezdu v Koutecké ulici. Frekventovaná trať rozděluje město na dvě poloviny a lidé tráví denně desítky minut čekáním, než projede vlak. Stavba přemostění v těchto dnech začíná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Železniční přejezd v poděbradské Revoluční ulici

Železniční přejezd v poděbradské Revoluční ulici | Foto: Google Maps

„Je to nepříjemné, i když se to dost zlepšilo. Už jednou se to tu předělalo. Předtím jsme čekali i 20 minut, přesto se všichni těšíme, až se nám uleví. Tady na konci nic není, na druhé straně je všechno – obchody, lékaři, pro všechno se musí přes koleje. Žádná lávka tu není, až o kus dál je podchod,“ ukazuje Jana Andělová z Poděbrad, která stojí u železničního přejezdu v Koutecké ulici v Poděbradech.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Poděbradech natáčela redaktorka Kateřina Havránková

Nové přemostění má být hotové v polovině příštího roku a určené bude jak pro auta, tak i pro pěší a cyklisty. Podle starosty ze strany Volba pro Poděbrady Ladislava Langra spojí nadjezd město v jeden celek:

„Železniční přejezd brání tomu, aby včas přijela záchranka, hasiči a policie. A pokud Poděbrady projíždí denně za 24 hodin 200 vlaků, znamená to 200krát spuštění závor, je to nesmírné zdržení a veliká zdravotní komplikace. Nemluvím ani o tom, že je to problém i z hlediska ekologie.“

Většinu nákladů zaplatí Regionální operační program Evropské unie (ROP). „Je vysoutěženo 113 milionů korun bez DPH, to je asi 134 milionů včetně DPH. 85 procent by měla být dotace v rámci ROPu, zbytek financuje Středočeský kraj. Asi 10 milionů korun by mělo z celkové částky hradit město,“ vysvětluje krajský náměstek pro dopravu Miloš Petera.


Nadjezd se začne stavět v Koutecké ulici

Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme