Severočeši, kteří si vozí levné neokolkované cigarety z Polska, riskují pokutu i soud

Na polských tržnicích stojí cigarety až o polovinu méně než v České republice. Jsou ale bez kolku, a tak je mohou zabavit čeští i polští celníci. Pokud navíc Češi převážejí přes hranice větší než povolené množství cigaret, mohou skončit u soudu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cigarety, kouření, tabák (ilustrační foto)

Cigarety, kouření, tabák (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Levněji pořídíte cigarety na tržnici ve Sienawce, prodávají tam ruské,“ říká prodavačka nedaleko hraničního přechodu s Hrádkem nad Nisou na Liberecku. Cigarety, které prodává, jsou řádně okolkované, a proto stejně drahé jako v České republice.

Prodavačka je prý dnes a denně svědkem toho, jak polští celníci zabavují lidem cigarety nakoupené na nedaleké tržnici. „A ještě zaplatí pokutu,“ dodává. Češi si u ní pak často vyměňují koruny za zloté, aby mohli pokutu uhradit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala redaktorka Ivana Bernáthová

Sankce ovšem hrozí i od českých celníků, kteří číhají za hranicí. „Přes Polsko se v dost velkém počtu pašují cigarety z postsovětských zemí, aniž by se platilo clo. Mezi lidmi je to docela populární, protože cena je poloviční než u nás,“ konstatuje celník Martin Stočes.

Lidé z příhraničního Hrádku nad Nisou o celních kontrolách moc dobře vědí, proto podle starousedlíka Josefa raději dávají od cigaret z polských tržnic ruce pryč. „Když jsme tam jezdili, ostatní mi říkali: Proč tam jezdíš? Když tě chytnou, budeš mít malér,“ vysvětluje.

Někteří kuřáci z Oldřichova na Hranicích zase upozorňují na nevalnou kvalitu těchto cigaret: „Nechutná mi ten tabák. Cigarety si má člověk vychutnat jako víno a ne kupovat za nízkou cenu nějaký ksindl“

Soud kvůli krácení daní

Podle celníka Martina Stočese si řada lidí stále neuvědomuje, že ani v rámci volného pohybu nemohou přes hranice převézt tolik zboží, kolik chtějí. Kdo například přepravuje více než povolených 800 kusů cigaret, musí počítat s jejich zabavením.

„Následně kontrolované osobě vyměříme spotřební daň. Nemůžeme vyloučit, že takovéto jednání v rámci ustanoveného množství už je pak klasifikováno jako přečin,“ vysvětluje.

Takové případy řeší soud, jedná se totiž o krácení daní a poplatků. Lidem pak za velké nákupy cigaret hrozí podmínečný trest i pobyt ve vězení. Pašeráci, kteří vozí levnější cigarety po statisících, mohou strávit za mřížemi až osm let.


Zvětšit mapu

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme