Rusové na Krymu použili i kybernetické útoky, tvrdí šéf NBÚ

Rusové při vojenské intervenci na Krymu použili i kybernetické útoky. Na jednání sněmovního výboru pro obranu to řekl ředitel Národního bezpečnostního úřadu Dušan Navrátil s tím, že vychází zatím jen z neúplných informací z otevřených zdrojů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rusové už prý mají Krym fakticky pod kontrolou

Rusové už prý mají Krym fakticky pod kontrolou | Zdroj: Reuters

Hackeři podle Navrátila napadli ukrajinské vládní weby a objevily se i zprávy o tom, že ruské lodě v oblasti Krymu jezdí s rušičkami. Kybernetické útoky jsou podle šéfa NBÚ vzájemné.

„Probíhají oboustranně. Základní byl útok na komunikace – byly přerušeny optické kabely, částečně byl rušen i provoz mobilních telefonů,“ uvedl Navrátil a doplnil:

Přehrát

00:00 / 00:00

O kybernetických útocích mluvil na Radiožurnálu Vladimír Rohel, ředitel Národního centra kybernetické bezpečnosti

„Samozřejmě je nutno počítat s tím, že mobilní sítě jsou odposlouchávány. Objevují se rozhovory různých činitelů v médiích a podobně.“

Internetové stránky různých institucí jsou nejčastějším cílem kybernetických útoků.

„Obecně útoky v této době a nejen této situaci směřují v první řadě na webové stránky nejrůznějších organizací na obou stranách. Jde o běžný defacement, zesměšnění, ale může dojít i k podvrhu, falešným a mylným informacím,“ vysvětlil ředitel Národního centra kybernetické bezpečnosti Vladimír Rohel. Odhalit původce útoků jde podle něj ale velmi těžko.

Šest zraněných Ukrajinců léčených v Česku se ve čtvrtek zřejmě vrátí domů

Číst článek

České republice podle NBÚ ale v této souvislosti žádné nebezpečí nehrozí. Předsedu sněmovního výboru pro obranu za hnutí Úsvit Davida Kádnera informace NBÚ nepřekvapily.

„V tuto chvíli stav není takový, abychom nějakým způsobem vyžadovali nějaké zvláštní informace. Myslím si, že ani v druhém uzavřeném jednání jsme se více informací nedozvěděli,“ řekl Kádner.

Ruští vojáci se prý na Krymu zmocnili protiraketových praporů, Lavrov to popírá

Číst článek

Ruská vojenská přítomnost na Krymu | Foto: Český rozhlas

Vladimír Kroc, Jana Čermáková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme