Zvláštní zmocněnec OSN odjel z Krymu, rozhodl se po výhrůžkách ozbrojenců

OSN popřela zprávu o zadržení svého zvláštního zmocněnce pro Krym Roberta Serryho, o které dnes informovala agentura Interfax a kterou následně potvrdilo ukrajinské ministerstvo zahraničí. Náměstek generálního tajemníka OSN řekl, že ozbrojenci na Krymu, nad kterým v posledních dnech převzali kontrolu ruští vojáci, Serrymu pouze vyhrožovali a snažili se ho přimět k odjezdu. Serry se nakonec rozhodl poloostrov opustit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zvláštní zmocněnec OSN Robert Serry

Zvláštní zmocněnec OSN Robert Serry | Zdroj: Reuters

Serry po incidentu zatelefonoval na ukrajinské ministerstvo zahraničí, kde událost ohlásil.

„Řekl, že když opustil velitelství námořnictva v Simferopolu, jeho vozidlo zablokovali neznámí muži v uniformách a se zbraněmi, kteří mu řekli, že mají rozkaz dopravit ho na letiště. Odmítl a oni ho stále zadržují,“ oznámilo ukrajinské ministerstvo zahraničí.

Eliasson následně na tiskové konferenci oznámil, že Serry odmítl z Krymu odcestovat a že z místa, kde se incident odehrál, odešel pěšky do hotelu. Zprávy o únosu označil Eliasson za nepravdivé a dodal, že Serry je v pořádku.

NATO kvůli krymské krizi pozastavilo část vojenských kontaktů s Ruskem

Číst článek

Cestu pro auto musela uvolnit policie

Reportér britské stanice ITN News James Mates na Twitteru uvedl, že se Serry po incidentu uchýlil do kavárny, kde požádal štáb této televize, aby s ním setrval. Ozbrojenci mezitím zvenčí zablokovali dveře. Serry nakonec souhlasil s odjezdem z Krymu.

Před kavárnou se mezitím srotil rozhořčený dav, který skandoval jméno ruského prezidenta Vladimira Putina a obklopil vůz, kterým Serry odjel na letiště. Cestu pro auto podle Matese musela uvolnit policie.

Šéf diplomacie USA John Kerry vyzval k přímým rusko-ukrajinským rozhovorům

Číst článek

Kromě OSN chce informace o situaci na Krymu získat na místě také Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Ta vysílá na poloostrov pozorovatelskou misi, do které se zapojilo 19 zemí včetně České republiky.

Experti se chystají navštívit ukrajinské vojenské objekty na Krymu i sevastopolské sídlo ruské Černomořské flotily. Na Ukrajině chce mise pobývat týden, zda se jim na Krym skutečně podaří dostat ale není jasné.

Rusko, které ukrajinský Krym de facto ovládá, se k vyslání pozorovatelů staví s nedůvěrou. Poukazuje přitom na misi OBSE v Jižní Osetii v roce 2008 během vojenského konfliktu Gruzie s Ruskem. Působení zahraničních pozorovatelů tam podle Moskvy situaci nezlepšilo, naopak zhoršilo.

Vůz se zvláštním zmocněncem OSN Robertem Serrym si proráží cestu mezi proruskými obyvateli Krymu. 5. 3. 2014 | Foto: Reuters

ČTK, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme