Evropská unie zřejmě podpoří návrh na miliardovou pomoc Ukrajině

Lídři zemí Evropské unie zřejmě podpoří návrh na pomoc Ukrajině za víc než 11 miliard eur, tedy přes 300 miliard korun. Půjčky a granty pro Ukrajinu navrhla Evropská komise.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstranti v Kyjevě se zahalili do vlajek Evropské unie

Demonstranti v Kyjevě se zahalili do vlajek Evropské unie | Zdroj: Reuters

Premiéři či prezidenti států osmadvacítky o nich budou jednat na mimořádné schůzce v Bruselu. Zároveň budou mít znovu na stole možnost uvalit sankce na Rusko za jeho vojenskou akci na Krymu.

Jak Radiožurnálu řekl vysoce postavený zdroj, Česko je sankce ochotné podpořit.

Lídři členských států osmadvacítky se budou bavit o možnosti cílených sankcích proti ruským politikům nebo zastavení jednání o vzájemném zrušení víz.

Evropská unie zmrazila majetek ukrajinskému exprezidentovi Janukovyčovi a dalším 17 bývalým představitelům země. Jména všech potrestaných osob zveřejnil Brusel v Úředním věstníku Evropské unie. Na seznamu lidí, jejichž majetek žádal Kyjev obstavit kvůli podezření ze zpronevěry, je například bývalý premiér Mykola Azarov, exministr vnitra Vitalij Zacharčenko či někdejší generální prokurátor Viktor Pšonka. Mezi bývalé prominenty bez přístupu ke svému majetku v EU patří ode dneška také dva Janukovyčovi synové Oleksandr a Viktor.

Unie už v pondělí rozhodla, že sankce může uvalit, pokud Rusko nesníží napětí. Česko patří k zemím, podle kterých to Rusko neudělalo.

Šedivý: Moskva dál zasahuje i mimo Krym

Podle velvyslance při NATO Jiřího Šedivého totiž Moskva dál zasahuje do dění na Ukrajině, a to i mimo oblast Krymu.

„Stále probíhá organizovaná podvratná kampaň v některých městech východní Ukrajiny.“

Němci, Italové nebo Španělé jsou ale proti, a tak se evropští lídři podle našich informací na sankcích nedohodnou. Pomoc pro Ukrajinu ale zřejmě podpoří.

„Podle mě každý chápe, co je v sázce“, řekl o nutnosti pomoct Ukrajině šéf Evropské komise José Manuel Barroso. Na summit přijede i ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

Česká vláda posílá na Ukrajinu opět letadlo, přiveze další zraněné

Číst článek

Představitelé unijních zemí by podle českého premiéra Sobotky mohli mluvit i o tom, jaká opatření by Evropská Unie mohla na podporu Ukrajiny výhledově přijmout:

„Předpokládám také, že budeme hovořit o možné pomoci ze strany EU vůči Ukrajině. Ať už v oblasti budoucí finanční podpory, nebo z hlediska například otázek zjednodušení vízového režimu, či povolení předběžného provádění dohody o zóně volného obchodu mezi EU a Ukrajinou“

Moskvu zklamaly výsledky zasedání Rady NATO - Rusko

Číst článek

Ruská vojenská přítomnost na Krymu | Foto: Český rozhlas

Milan Kopp, Věra Pfeifferová, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme