Za zachování Činoherního studia demonstrovalo v Ústí nad Labem 700 lidí

Zhruba 700 lidí se ve středu odpoledne sešlo na Lidickém náměstí v Ústí nad Labem. Přišli vyjádřit nespokojenost se situací kolem Činoherního studia. Hlavním impulsem bylo rozhodnutí zastupitelů, kteří zrušili současnou obecně prospěšnou společnost Činoherní divadlo a nahradili ji příspěvkovou organizací města.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Shromáždění na podporu Činoherního divadla v Ústí nad Labem

Shromáždění na podporu Činoherního divadla v Ústí nad Labem | Zdroj: ČTK

„Je to ostuda celého Ústí nad Labem. Nelíbí se mi, kdyby měli úředníci rozhodovat o osudu kultury,“ vysvětluje jeden z demonstrantů, proč na Lidické náměstí přišel.

Během dvou hodin se tu vystřídalo několik řečníků, kteří rozebírali situaci ústecké činohry.

Zastupitelé zrušili Činoherní divadlo města Ústí nad Labem a nahradili ho nově vzniklou příspěvkovou organizací. Vyvrcholily tak spory kolem grantového financování činohry.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na demonstraci za zachování Činoherního divadla natáčel reportér Jan Bachorík

Příznivci divadla ani herci se změnou financování v polovině sezony nesouhlasí a do grantového řízení se nepřihlásili.

„Byl to boj za zachování kultury ve městě Ústí nad Labem,“ prohlásil ředitel bývalého Činoherního divadla Vladimír Čepek.

Město naopak mluví o průhledném rozdělení peněz. Během demonstrace zazněla nabídka na společné jednání ohledně další budoucnosti. Prostředníkem by mohla být ústecká univerzita.

Shromáždění na podporu Činoherního divadla v Ústí nad Labem | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

„Možná, že by té situaci pomohlo, kdyby teď následující jednání byla moderována nebo nějakým způsobem doplňována právě odborníky. Univerzita je má a nabízí je do té diskuze,“ řekl děkan ústecké fakulty designu Michal Koleček.

Radní Pavel Boček z hnutí Ústečané takovou nabídku vítá. Demonstraci ale vnímá jako nedostatek argumentů. „Vnímám to tak, že když dojdou argumenty, tak jdeme na barikády ovlivňovat mínění lidí a tlouct to do nich ze všech stran,“ podotkl Boček.

Teď už je jen otázkou času, než padne jasná nabídka k jednání obou stran. „Její jasné pojmenování mailem nebo dopisem je otázka několika hodin,“ dodává děkan Michal Koleček.

Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme