Fotbalová 'škola hrou' v podání trenéra Vrby potřebuje svůj čas

Žádný učený nespadl z nebe – planost tohohle zaklínadla teď velmi silně zakouší český fotbalový fanoušek. V prvním zápase, na který ho připravoval Pavel Vrba, remizoval národní tým s Norskem 2:2 a potýkal se s mnoha nedostatky. Někdo by mohl říct, že se od loňska nic nezměnilo. Ale hráči naopak věří, že to bylo naopak právě proto, že se toho změnilo hodně. I když co přesně, to z nich ani heverem nevypáčíte.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbaloví žáci trenéra Pavla Vrby se snaží přijít na chuť novému učivu

Fotbaloví žáci trenéra Pavla Vrby se snaží přijít na chuť novému učivu | Zdroj: ČTK

„Do toho se nebudu pouštět. To můžu zavolat rovnou všem soupeřům a vyvěsit taktickou přípravu trenéra na facebook. To se přeci nedělá…,“ dopad řečeného do mikrofonu Českého rozhlasu Petr Čech rozhodně nepodceňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

U fotbalové reprezentace došlo i na učení Jana Amose Komenského

I když nemáme zprávy o tom, že by se naše vysílání chystali ladit fotbaloví reprezentanti Nizozemska, Turecka nebo dalších soupeřů českého týmu v kvalifikaci Euro 2016, zůstává český brankář raději tajemný v tom, co přesně má být podle Pavla Vrby na hřišti jinak než dříve. Připouští jenom, že je toho hodně a že změny nejsou jen kosmetické.

„Je to tak. Každý trenér má svoji představu o tom, jak chce, aby tým hrál. Z toho vyplývá spoustu nových věcí. Je vidět, že získat nové návyky za dva dny je velice složité. I pro trenéra, aby se mu podařilo skloubit vše dohromady,“ dodává Petr Čech.

To, o čem mluví, pocítil český gólman velmi silně hned zkraje premiéry nového kouče Pavla Vrby. Norové se v Edenu dobře bavili rychlými a jednoduchými akcemi, často ladně dotančili až před českého brankáře a hodně nešťastně při tom vypadala hlavně dvojice středních obránců Suchý, Mazuch.

Hráčům pošlu vysvědčení a šanci dostanou příště jiní, vzkazuje po remíze s Norskem trenér Vrba

Číst článek

„To není otázka jen dvou stoperů nebo obránců. Tým si potřebuje pomoct navzájem. Bylo vidět, že s novými úkoly hráli hráči poprvé a dva tréninky není dost na to, aby člověk mávnul kouzelným proutkem a všechno fungovalo. Je to o práci a o čase,“ věří Petr Čech, který coby brankář vypozoroval hlavně, co a proč se českému týmu nedařilo při bránění.

Změny si zatím sedají nejen v obraně

Aby fungoval naopak přechod do útoku a české mužstvo bylo pro soupeře co nejvíc nebezpečné, to má zase na starosti jiná důležitá postava reprezentačního týmu. Kapitán Tomáš Rosický tedy viděl pro změnu nedostatky v ofenzivní části hry, kterou nově utváří Pavel Vrba.

Trofej pro fotbalové mistry světa dorazila do Prahy, byl u toho Masopust i Vrba

Číst článek

„Nechci říct, že chtěl něco převratného, co bychom nedokázali pochopit, to vůbec ne. Ale vždycky je to o tom, jestli se vám daří taktické pokyny trenéra plnit. Něco se nám dařilo, něco ale vůbec. Na spoustě věcí musíme zapracovat. Hlavně na rozehrávce, tam nám to trvalo dlouho. Dávali jsme spoustu zpětných přihrávek až k Petrovi, což je samozřejmě špatně,“ konstatuje Rosický.

Čeští fotbalisté mají ještě dva pokusy, aby se v tom všem zlepšili a na novou Vrbovu látku si zvykli. Jinde než přímo na hřišti to půjde těžko, takže Jan Amos Komenský by mohl zaplesat. Jeho metoda školy hrou nejenže se dá při uvykání českého týmu na požadavky nového trenéra využít, ale ona je dokonce nezbytná. Vrbovo mužstvo v ní bude pokračovat v květnu ve Finsku a v červnu doma proti Rakousku.

Jan Kaliba, Michal Jurman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme