Rohozná chce přilákat mladé rodiny, chalupáři ale žádají klid a nenarušenou přírodu

Část obce Rohozná - Kopaniny - má jen necelou dvacítku obyvatel. Přesto je dokáže rozdělit boj o to, jestli je přednější klid a nenarušená příroda, nebo oživení obce. Starosta chce přilákat mladé rodiny a změnou územního plánu chce z některých pozemků udělat stavební parcely. Chalupáři s tím nesouhlasí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cesta do chalupy

Cesta do chalupy | Foto: Milan Kosina | Zdroj: Český rozhlas

„Hlavní důvod, proč jsme proti tomu, že by byl naprosto zničen tento krásný kout,“ říká chalupář Karel Kos o záměru proměnit zdejší zahrádky na stavební parcely.

Dalšímu z chalupářů Romanu Kerdovi vadí postup obecního úřadu. „Všechno to začalo loni, kdy bez jakýchkoliv informací, jakoby potají, se snažil starosta změnit územní plán. Když jsme se zeptali, tak jsme několik měsíců nedostali rozumnou odpověď,“ upozorňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sporu chalupářů s vedením obce v Rohozné natáčel reportér Petr Palovčík

Starosta Rohozné František Venkrbec utajený postup úřadu odmítá.

„Už v lednu loňského roku na žádost občanů zastupitelstvo obce rozhodlo o změně číslo jedna v dané lokalitě,“ tvrdí.

Popírá také to, že by po pozemcích mohli sáhnout velcí developeři, jak se obávají majitelé chalup.

„Jestli tady bude mít někdo zájem, tak to budou mladí lidé. My nechceme, aby Kopaniny zůstaly napospas chalupářům, to teda v žádném případě,“ říká důrazně starosta.

Rozvoji obce nebráníme, jde nám o přírodu, tvrdí chalupáři

Jeho argumentaci podporují i místní lidé, kteří v obci investovali. Postavili si zde malý penzion a chtějí provozovat hipoterapii.

„Pokud tady budou rodinné domy, tak mi to nevadí, ale nechci, aby tu byli chalupy a chalupáři. Oni se přijedou rekreovat a myslí si, že ve vesnici se z nich po....,“ podotýká podnikatel Miroslav Oravec.

Podle chalupáře Romana Kerdy je to jinak. „Starosta není schopen dát důvody, proč by se tady mělo stavět. Jestli nemluví otevřeně, tak tady může vyrůst cokoliv a žádné peníze pak tu zničenou přírodu nenahradí.“

Jestli se v Rohozné skutečně bude stavět, rozhodnou další měsíce. Chalupáři tvrdí, že nechtějí bránit rozvoji obce, ale za záchranu přírody prý budou bojovat dál.


Zvětšit mapu

Petr Palovčík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme