Bývalý funkcionář KSČ Jan Snášel se omluvy od stávkujících studentů nedočká

Zřejmě definitivní tečku za jednou z kauz Sametové revoluce udělal Nejvyšší soud. Odmítl totiž dovolání bývalého předsedy školské organizace KSČ na brněnské fakultě architektury Jana Snášela, který požadoval omluvu od trojice představitelů tehdejšího stávkového výboru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý pedagog brněnského VUT Jan Snášel

Bývalý pedagog brněnského VUT Jan Snášel | Zdroj: ČTK

V dokumentu, který podepsali, byl Snášel v listopadu 1989 označen za demagogického kariéristu, zneužívajícího politického postavení.

Během 23 let prošel případ opakovaně soudy všech stupňů, včetně Ústavního, zaměstnal i soudce ve Štrasburku. Právní názor se podle jednoho ze žalovaných bývalých studentů Jiřího Slezáka neustále měnil, několikrát padlo, že se musí omluvit.

„To není soud, jak to hodnotí žalobce - porušení jeho práv. Délka určitě souvisí s tím, že soudy hledají samy sebe a podstatu sporu,“ uvádí Slezák.

Omluvu studenti odmítali se zdůvodněním, že by tím potřeli celý smysl listopadových událostí. Snášel sice ještě může podat ústavní stížnost, Ústavní soud však dával za pravdu spíše žalovaným.

Ivan Holas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme