Co s nekvalifikovanými učiteli? Ministr se sejde s odbory a děkany učitelských fakult

Ministerstvo školství bude dnes řešit problém s nekvalifikovanými učiteli. S ministrem Marcelem Chládkem z ČSSD se sejdou zástupci školských odborů a děkani pedagogických fakult. Chtějí předejít tomu, aby letos nemuselo školy opustit 7000 učitelů bez potřebného vzdělání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Učitelka Martina Parmová učí děti, jak zdravě žít

Učitelka Martina Parmová učí děti, jak zdravě žít | Foto: Lucie Maxová

Podle zákona mají letos skončit všichni učitelé bez kvalifikace, kteří nezačali studovat na vysoké škole. Ministr školství Marcel Chládek z ČSSD zatím mluví o výjimkách pro některé učitele jazyků nebo pro učitele s jinou vysokou školou než pedagogického směru.

„Já bych chtěl, abychom připravili rychlou změnu, kde bychom povolili výjimku například u rodilých mluvčích pro anglický jazyk,“ vysvětluje ministr.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystaném jednání o osudu tisíců nekvalifikovaných učitelů natáčela redaktorka Veronika Hlaváčová

Další výjimku by mohli dostat také někteří učitelé středních škol, kteří odborné předměty učí na částečný úvazek.

Šéf školských odborů František Dobšík si dovede představit i výjimky pro vychovatelky v malotřídkách, o ostatních chce jednat.

„Magisterské vzdělání u pedagogů základních a středních škol je pro nás víceméně nepodkročitelné,“ uvádí Dobšík.

Řešení dnes navrhnou také děkani pedagogických fakult. Třeba Západočeská univerzita chce otevřít obory, o které by měli nekvalifikovaní učitelé největší zájem.

Odchod ze školy hrozí po 12 letech třeba Gabriele Mikulkové, která učí v Jehnědí na Orlickoústecku. V malotřídce má prvouku, vlastivědu a hudební výchovu. Největší obavy má právě ze studia hudební východy na pedagogické fakultě.

Malotřídka, základní škola, třída, malotřídní škola, děti, žák | Foto: Základní škola Petříkov

„Strašně ráda bych si vysokou školu dodělala, pokud by bylo možné to splnit bez těch výchov,“ shrnuje myšlenky, kterými se zaobírají další tisíce učitelů bez potřebné kvalifikace.

Problémy s uplatněním naopak mají někteří absolventi pedagogických fakult. S některými aprobacemi se jim práce ve vybraném regionu hledá těžko.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme