Každá čtvrtá Škodovka se vyrobí a prodá v Číně. Ročně asi za 800 milionů eur

Automobilka Škoda Volkswagen prodá čtvrtinu své produkce v Číně. Vlastníkem automobilky v Pekingu ale není Německo, většinu vlastní čínský partner. Ročně se v této zemi s plánovaným hospodářstvím vyrobí a prodají Škodovky za 800 milionů eur.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výrobní linka Škoda Yeti

Výrobní linka Škoda Yeti | Foto: Škoda Auto

„Čína je pro Škodu auto již několik let největším trhem. Každý čtvrtý vůz Škody se prodá v Číně,“ říká ředitel public relations Škody Tomáš Kotera.

Takzvaný systém joint venture, tedy spojení zahraniční firmy s čínským partnerem, nalákal do Číny zahraniční investory a pro Číňany pomohl vytvořit tisíce pracovních míst.

Přehrát

00:00 / 00:00

Automobilku Škoda v Šanghaji navštívila zpravodajka Českého rozhlasu v Číně Kateřina Procházková

Funguje v Číně už 30 let a zdejší Volkswagen Group je jedním z nejúspěšnějších, existuje od roku 1999.

Pro Číňany vyrábí prakticky stejné modely, jaké si mohou koupit Evropani. Ale s drobnými úpravami.

„Škoda Yeti byla na přání čínských zákazníků mírně modifikovaná, je o trochu delší a má takzvaný offroadový look. Čínští zákazníci například mají možnosti si přiobjednat například kolo na 5. dveřích,“ vysvětluje Kotera.

Nejprodávanějším modelem je ale i zde v Číně stále Octavia. Oblíbené jsou především pro mladou, čínskou střední třídu.

Smog v Šanghaji | Foto: Kateřina Procházková

„Škoda se začala v Číně vyrábět v roce 2007, za posledních 6 let se prodalo přes 100 milion vozů, což dokazuje, jak populární tady jsou,“ dodává Lu Yang z oddělení public relations Škody v Šanghaji.

Cílem čínsko-německého komplexu Škoda je do roku 2018 vyrobit milion a půl těchto původně českých automobilů.

I v důsledku velkého počtu aut je v Číně jedno z nejhorších ovzduší na světě. Například v době olympijských her v roce 2008 směla do ulic vyjíždět střídavě jen auta s lichými nebo sudými čísly registračních značek.

Oficiálně se ale čínská vláda s čistotou ovzduší příliš netrápí. Naopak státní média informují o jeho prospěšnosti - lidé se například začali vzdělávát a vědí, co jsou prachové částice. Smog má také strategickou úlohu, může prý vojenské cíle skrýt před nepřátelskými raketami.

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme