Obama hodinu telefonoval Putinovi. Vyzval ho k diplomatickému řešení krize

Americký prezident Barack Obama opět telefonoval svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi. Vyzval ho, aby problémy na Ukrajině řešil diplomatickou cestou. USA už kvůli vojenskému zásahu na Krymu ohlásily sankce vůči ukrajinským a ruským úředníkům a občanům, kteří se podílejí na ohrožování ukrajinské suverenity a územní celistvosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Prezident Obama zdůrazňoval skutečnost, že Rusko porušuje svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny, což nás vedlo k přijetí odvetných opatření v koordinaci s našimi evropskými partnery,“ uvedl v prohlášení Bílý dům.

Rusko má podle Obamy na Krymu stáhnout své jednotky na své tamní základny, umožnit mezinárodním pozorovatelům zajistit na místě práva tamních etnických Rusů a přistoupit na přímá jednání s ukrajinskými představiteli.

Požaduje také ruské uznání plánovaných prezidentských voleb na Úkrajině. Referendum na Krymu ale Spojené státy odmítají.

Více o situaci na Krymu čtěte na speciálním webu Českého rozhlasu

Číst článek

„Navrhované referendum o budoucnosti Krymu by porušilo ukrajinskou ústavu i mezinárodní právo," varoval již ve čtvrtek americký prezident s tím, že jakékoli debaty o budoucnosti Ukrajiny se musí účastnit legitimní ukrajinská vláda.

Sněmovna reprezentantů schválila zákon o finančních garancích pro novou ukrajinskou vládu ve výši jedné miliardy dolarů.

Kreml v prohlášení k rozhovoru hlavně zdůraznil, že Putin řekl Obamovi, že neshody ohledně Ukrajiny by neměly narušit vztahy obou zemí.

Ozbrojenec nedaleko krymské metropole Simferopolu. Vybavení poukazuje na příslušníka ruské armády | Foto: Reuters

„Ruský prezident připomněl význam americko-ruských vztahů k zajištění stability a bezpečnosti ve světě. Tyto vztahy by se neměly obětovat kvůli izolovaným mezinárodním problémům, i když jsou velmi důležité,“ píše se v prohlášení Kremlu.

Kvůli situaci na Ukrajině se sešel i summit EU. Jeho výsledky ale Rusko pobouřily.

Velvyslanec při unii Vladimír Čižov v rozhovoru pro agenturu Interfax upozornil, že Rusko se podobnými strašáky vylekat nedá a navíc nejde o žádnou novinku: o přerušení vízových jednání rozhodli už ministři zahraničí.

Vladimír Čižov varoval před nekritickým přijímáním až oslavováním nové ukrajinské vlády. Ta se podle něj pokouší z extrémistických skupin Pravý sektor vytvořit nové zvláštní policejní síly Berkut.

„Kam jsme to dospěli?“ ptal se Čižov. Unie podle něj v poslední době udělala poměrně hodně systémových chyb ve vztahu k Ukrajině.

Do Černého moře míří americká letadlová loď

Výzvu americké diplomacie k okamžitému řešení krize odvezl do Ruska z římské schůzky s Johnem Kerrym i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Spojené státy jsou odhodlané najít diplomatické východisko. Američtí představitelé ale varují, že pokud se situace bude dál vyostřovat, Washington a jeho evropští spojenci si budou tvrdě stát na svém.

Americká armáda mezitím potvrdila, že do Černého moře míří letadlová loď Truxtun, kvůli dlouhodobě plánovaným cvičením s Bulharskem a Rumunskem. Pentagon ale ohlásil i rozsáhlá cvičení letectva v Polsku, která mají ujistit regionální spojence Washingtonu o americké podpoře.

Ruská vojenská přítomnost na Krymu | Foto: Český rozhlas

Martin Dorazín, Lenka Kabrhelová, ČTK, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme