Rusko přerušilo diplomatické styky s Ukrajinou, informuje OSN

Rusko přerušilo diplomatické vztahy s Ukrajinou. Zprávu vydala tisková služba OSN, která citovala stálého představitele Ruska při OSN Vitalije Čurkina. Jde tak o další krok v postoji Moskvy proti Ukrajině, respektive jejímu novému, ostře protiruskému vedení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin | Zdroj: ČTK

Vitalij Čurkin doslova řekl, že Moskva neuznává legitimitu současné ukrajinské vlády, a proto přerušuje diplomatické vztahy.

Nové vedení Ukrajiny má zřejmě už v příštích dnech podepsat politickou část asociační dohody s Evropskou unií. Moskva ve svých krocích bude dál pokračovat, protože novou vládu neuznává.

Na svrženého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, který pobývá v Rusku, byl mezitím na Ukrajině vydán zatykač. Janukovyč se na veřejnosti už několik dní neobjevil a bulvární média spekulují, že leží v nemocnici po infarktu.

Obama hodinu telefonoval Putinovi. Vyzval ho k diplomatickému řešení krize

Číst článek

Jako ukrajinského občana by ho Moskva měla na základě zatykače vydat, ale zřejmě to neudělá. Rusko prý na základě předchozích precedentních případů nevydá cizího občana do země, kde by mu hrozila smrt.

A ruský prezident Vladimir Putin řekl, že na Ukrajině Janukovyčovi šlo o život, a totéž by mu hrozilo i po jeho návratu.

Jestli někdo zaútočí, adekvátně odpovíme, říká ukrajinský velitel na Krymu

Číst článek

Martin Dorazín, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme